Președintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că refacerea coaliției de guvernare "este posibilă numai dacă toți care au fost prezenți la negocierile din decembrie anul trecut vor face parte din aceasta, adică PNL, UDMR și grupul minorităților naționale".

UPDATE

Obiectivul USR e să meargă în Parlament cât mai repede și să dea un Guvern, susține Cioloș, care nu vede o altă formulă de guvernare decât alături de PNL, UDMR și cu susținerea minorităților.

Cîțu și Hunor i-au spus că au nevoie să discute în partide pentru a primi un mandat, iar vineri va avea loc o nouă întâlnire între cei trei.

"În principal Florin Cîțu are nevoie de această discuție, care am înțeles că va avea loc vineri în PNL", a spus Dacian Cioloș.

 

+++

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la sediul PNL, că întâlnirea nu a dus la nicio concluzie și trebuie văzut ce discută fiecare lider în forurile statutare. 

"Eu am constatat lipsa de încredere. Fără încredere nu poți construi nimic. Eu sper că fiecare mai lasă din orgoliile prezentate. Ceea ce am văzut este în spatele nostru, nu putem schimba (...), dar sper că putem schimba viitorul, ziua de mâine", a spus Hunor. 

+++

"Astăzi nu a fost nicio concluzie. Am spus că mi se pare normal ca cei care au declanșat criza, USR, PSD și AUR, să vină și cu o soluție. Am primit mandatul domnului Cioloș, o să mai vedem, dar astăzi nu e nicio concluzie", a declarat Florin Cîțu.

Premierul interimar a precizat că nu s-a vorbit nimic despre împărțirea ministerelor.

Cîțu susține că vrea să rezolve criza, dar se spală pe mâini și spune că nu PNL a creat-o. El a refuzat să spună dacă va fi din nou desemnat premier de către Klaus Iohannis dacă Dacian Cioloș nu reușește să adune o majoritate în Parlament.

De asemenea, el a refuzat să spună dacă va vota sau nu un Guvern Cioloș, explicând că vor mai exista discuții și zilele viitoare.

+++

Discuția dintre Dacian Cioloș, Florin Cîțu și Kelemen Hunor a durat mai puțin de o oră, iar premierul desemnat a declarat la plecarea de la sediul PNL că nu s-a ajuns la nicio concluzie.

+++

Dacian Cioloș a declarat marți seara, la B1 TV, că premierul interimar Florin Cîțu a propus ca prima întâlnire să fie doar cu președinții partidelor care au fost în coaliție, fără echipele de negociere: "Asta a fost propunerea domnului președinte Florin Cîțu și, evident, am acceptat-o, pentru că vreau să avem această discuție indiferent de formă. E important să ne vedem, să discutăm direct și să vedem care e deschiderea, apetitul colegilor din coaliție să reîncepem discuțiile serioase, ca să știm și noi ce avem de făcut".

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat că Florin Cîțu nu are un mandat din partea partidului pentru această întâlnire.

”Nu există un mandat, pentru că astăzi am avut o discuție (cu liberali - n.r.) din toată țara pentru a vedea și opinia fiecăruia dintre ei ... Va fi o discuție la sediul PNL. Domnul Cioloș a fost invitat, în urma unei discuții, să se întâlnească mâine (miercuri - n.r.), pentru că îl tot suna pe Florin Cîțu. Au decis să se întâlnească. Eu așa știu că se vor întâlni la sediul PNLntrebat dacă se așteaptă la un răspuns ferm din prima întâlnire, el a afirmat: „Eu mă aștept la orice. Mă aștept la oricare dintre variante, important este să începem această discuție. Multă lume văd că spune, suntem într-o situație de criză, avem nevoie cât mai rapid de claritate din punct de vedere guvernamental, deci cu cât mai repede clarificăm aceste lucruri, cu atât mai bine. Dacă după această primă discuție avem varianta, continuăm negocierile și hai să intrăm în detaliu, uite care sunt pretențiile noastre, care sunt pretențiile voastre și începem de acolo o discuție. (…) Dacă, la fel, nu există intenția de a continua aceste discuții, cel puțin lucrurile vor fi clare și atunci noi, de partea noastră, vom decide ce facem în continuare”.Posibil să vină și Kelemen Hunor", a afirmat la Digi 24 Dan Vîlceanu, adăugând că este posibil să mai existe și alte întâlniri.

 

"Vom asculta cu atenție propunerea președintelui USR: programul de guvernare, strategia propusă pentru atingerea obiectivelor asumate în programul de guvernare, dar și componența noului Cabinet, după care vom decide despre sprijinirea noului guvern. Refacerea coaliției este posibilă numai dacă toți care au fost prezenți la negocierile din decembrie anul trecut vor face parte din aceasta, adică: PNL, UDMR și grupul minorităților naționale",

a scris marți seara, pe Facebook, președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Klaus Iohannis va fi ținut la curent

Dacian Cioloș a declarat la B1 TV că i-a promis președintelui Klaus Iohannis că o să îl țină ”la curent” cu evoluția negocierilor, pentru care premierul desemnat are la dispoziție 10 zile.

După întâlnire ”o să îl informez despre concluzii. La întâlnirea de la Cotroceni ne-a spus foarte clar că nu vrea să se implice direct în negocierile dintre partide, că asta e rolul partidelor. Deci nu am așteptări din acest punct de vedere”, a declarat Dacian Cioloș.

El a evocat și ministerele de care ar fi interesat președintele, precum Apărare, Interne și Justiție și a precizat că în ideea în care se va ajunge la un guvern, este importantă colaborarea cu șeful statului pe aceste ministere.

Cioloș a subliniat că e normal ca, în condițiile în care se reface coaliția de guvernare cu un premier USR, să existe pretenții din partea celorlalte partide să se rediscute reîmpărțirea portofoliilor.

Întrebat ce ar putea schimba abordările liderilor de la PNL și UDMR, având în vedere că pozițiile exprimate de conducerile celor două partide au fost destul de ferme, Dacian Cioloș a precizat:

 

”În primul rând, nevoia de a instala un Guvern cât mai repede, un Guvern legitim, un Guvern care să poată să ducă țara prin aceste crize pe perioada de iarnă, atât criza pandemică, cât și criza prețurilor la energie, ca să nu mai vorbim de aplicarea PNRR. Vom primi în curând banii în avans, așa cum au fost prevăzuți, pentru că PNRR a fost aprobat. Până la sfârșitul anului, sunt deja câteva decizii, vreo două sau trei legi care trebuie trecute prin Parlament și apoi trebuie pregătite celelalte pentru că, știți, PNRR are aproape 30 de miliarde euro, granturi plus împrumuturi, dar are și reforme, sau bani care sunt legați de acele reforme”.

 

Întrebat dacă se așteaptă la un răspuns ferm din prima întâlnire, el a afirmat că se așteaptă la orice:

”Important este să începem această discuție. Multă lume văd că spune, suntem într-o situație de criză, avem nevoie cât mai rapid de claritate din punct de vedere guvernamental, deci cu cât mai repede clarificăm aceste lucruri, cu atât mai bine. Dacă după această primă discuție avem varianta, continuăm negocierile și hai să intrăm în detaliu, uite care sunt pretențiile noastre, care sunt pretențiile voastre și începem de acolo o discuție. (…) Dacă, la fel, nu există intenția de a continua aceste discuții, cel puțin lucrurile vor fi clare și atunci noi, de partea noastră, vom decide ce facem în continuare”.

Dan Barna: Dacă miercuri nu se deschid negocierile, cel târziu luni - cabinet propriu

Vicepreședintele USR, Dan Barna, a declarat marți seară la ”Tema zilei” de la TVR că Uniunea Salvați România va propune "categoric" un cabinet propriu în cazul în care la întâlnirea de miercuri a președinților partidelor care au fost în coaliție nu se deschid negocierile "pe bune".

Întrebat când vede finalizate negocierile, Dan Barna a răspuns: "Depinde foarte mult de ce se va întâmpla în dialogul președinților de mâine după-amiază. Pentru că dacă se deschid negocierile, pe bune ca să spun, pe-adevărat, probabil la începutul săptămânii viitoare, luni, marți, s-ar putea să avem o concluzie. Dacă mâine se spune doar «nu discutăm, am venit doar să vă spunem că nu vrem să avem niciun fel de dialog», lucrurile s-ar putea să se rezolve chiar mai repede".

Întrebat dacă USR va trece la elaborarea unui cabinet propriu, Dan Barna a răspuns: "Categoric, care s-ar putea să fie pe vineri sau, cel mai târziu, luni".