Prim-ministrul Nicolae Ciucă se află luni și marți la Bruxelles, pentru întrevederi cu oficiali ai instituțiilor europene și ai NATO.

UPDATE: Premierul a spus că va discuta cu oficialii europeni despre sectorul energiei, dar și despre tranziția digitală, implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și MCV. 

„În spiritul solidarității europene, consider că împreună, la nivelul Uniunii Europene, trebuie să căutăm soluții privind prețurile la energie și menținerea rolului gazului și a energiei nucleare în perioada de tranziție. Pentru România, reprezintă un element esențial pentru securitatea energetică și stabilitatea sa economică. La întâlnirile pe care le vom avea,  vom pune accentul asupra interesului crescut pentru tranziția digitală, inclusiv în contextul relansării economice și a implementării PNRR”, a declarat Nicolae Ciucă înainte de ședința de guvern de luni.

„Voi transmite că țara noastră așteaptă finalizarea aderării la spațiul Schengen, iar acest subiect constituie prioritate pe agenda guvernamentală. România și-a asumat finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, insistând pe tranziția către monitorizarea exclusivă prin mecanismul general european privind statul de drept valabil pentru toate statele membre”, a mai spus premierul, punctând că, pentru Guvern, „este prioritară respectarea pe deplin a îndeplinirii obligațiilor României în cadrul Uniunii Europene”.

„Obiectivele Guvernului sunt gestionarea pandemiei, implementarea Planului Național de Redresare si Reziliență,  precum și accelerarea pregătirii pentru tranzițiile din domeniul verde și cel digital. Țara noastră își asumă activ promovarea valorilor europene – democrație, stat de drept, drepturi fundamentale și consolidarea instrumentelor democratice”, a spus NIcolae Ciucă.

***********************

Ciucă se întâlnește luni cu președintele Consiliului European, Charles Michel, iar Marți, va avea o întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmată de întâlniri cu vice-președintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans,  vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, vice-președintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis, precum și cu Adina Vălean, comisarul european pentru transport, anunță Biroul de presă al Guvernului.

"În cadrul întrevederilor, premierul Ciucă va transmite deschiderea deplină a noului executiv român pentru consolidarea dialogului cu instituțiile europene, va prezenta prioritățile noului Guvern de la București, cu accent pe gestionarea eficientă a pandemiei, implementarea PNRR și accelerarea pregătirii pentru tranziția ecologică și digitală. Acesta va sublinia, de asemenea, angajamentul României de a contribui la consolidarea rezilienței Uniunii Europene și a statelor sale membre, în actualul context pandemic și în lumina lecțiilor învățate din criza recentă", se arată în comunicatul de presă.

Totodată, premierul Ciucă va aborda tema securității energetice, cu accent pe problema prețurilor la energie și menținerea rolului gazului și a energiei nucleare în perioada de tranziție ecologică, un element esențial pentru stabilitatea economică a României.

Nicolae Ciucă va sublinia și importanța demersurilor pentru susținerea tranziției digitale, evidențiind contribuția pe care implementarea PNRR o va putea avea pentru atingerea acestui obiectiv, complementar eforturilor de relansare economică. Vor fi, de asemenea, abordate dosarele privind finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, respectiv privind aderarea României la spațiul Schengen.

În cadrul întrevederii dintre prim-ministru și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vor fi abordate teme de actualitate ale agendei de securitate, cu accent pe evoluțiile din Vecinătatea Estică și Marea Neagră.

Cei doi vor discuta și despre viitorul Concept Strategic al NATO, care urmează să fie adoptat anul viitor la Summit-ul Alianței de la Madrid, în negocierea căruia România este hotărâtă să se implice substanțial, inclusiv în contextul în care țara noastră a fost primul stat aliat care a susținut, încă din noiembrie 2019, necesitatea actualizării acestui document programatic al Alianței. 

Totodată, premierul Nicolae Ciucă va reitera determinarea Guvernului României de a contribui activ la misiunile și operațiile Alianței Nord-Atlantice și va reitera angajamentele executivului român în ceea ce privește cheltuielile aliate pentru apărare.