Liberalii au decis joi, în cadrul ședinței Biroului Executiv (BEx), ca Nicolae Ciucă să fie propus din nou pentru funcția de premier, potrivit unor surse participante la ședință.

UPDATE

Marcel Ciolacu a declarat că până joi România va avea un guvern învestit, adăugând că nu s-a decis care dintre cele două partide, PNL și PSD, va da premierul, scrie Agerpres.

"Am ajuns la un program agreat ca joi să avem un guvern învestit. (...) După cum știți, sunt două propuneri de prim ministru, una a PNL și una a PSD. Din acest punct de vedere, singurul lucru, am încercat să creionăm cele două propuneri și structurile guvernului, ținând cont de cine va avea prin rotație primul prim-ministru. Nu am ajuns la o discuție să hotărâm cine are prim-ministrul. Dacă noi insistăm, cum e corect, dacă nu avem prim-ministrul, Ministerul de Finanțe să fie la PSD și cei de la PNL la fel de corect au insistat dacă nu au prim ministru să aibă Ministerul de Finanțe", a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului, după negocierile cu reprezentanții PNL. 

Și Nicolae Ciucă spune că până joia viitoare vom avea un guvern.

"Am încheiat o rundă consistentă de negocieri. Am reușit să înaintăm pe aspecte care erau în dezbatere la nivelul coaliției. S-au făcut pași importanți atât pe ceea ce înseamnă pachetul social, cât și pe ceea ce înseamnă faptul că agreem să găsim soluții astfel încât nu creștem taxele și am stabilit să avem un procent de 7% pentru investiții în programul de guvernare, în bugetul anului viitor, și cred că ceea ce este cel mai important - un calendar, astfel încât până joi să avem Guvern. (...) S-a stabilit termenul limită astfel încât joi să avem un Guvern", a spus el.

În privința Ministerului finanțelor, Nicolae Ciucă a precizat că negocierile continuă.

+++

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că el a crezut că PNL îl propune pe Alexandru Rafila pentru funcția de premier.

Întrebat dacă PSD și Klaus Iohannis au căzut de acord încă de acum două luni pentru ca Nicolae Ciucă să fie premier, acesta a spus: "Doamne ferește! Nici măcar n-am stat de vorbă cu Iohannis. Credeți că, dacă aveam o înțelegere cu președintele de două luni de zile, stăteam în această criză?"

+++

Propunerea lui Ciucă a venit din partea lui Florin Cîțu și a fost votată în unanimitate de membrii BEx.

Pe 21 octombrie, Nicolae Ciucă, ministru al Apărării în Guvernele Orban și Cîțu, a fost  desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de premier. Decizia a fost luată după ce Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură de PSD, USR și AUR.

Nicolae Ciucă nu a reușit atunci să adune o majoritate în Parlament și, cu toate că a spus că nu va face niciun pas înapoi, înainte de a veni în fața parlamentarilor pentru a cere votul de învestire, și-a depus mandatul.

Cine este Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă este un apropiat al lui Klaus Iohannis și dorit de șeful statului în fruntea Guvernului. Pe 7 decembrie 2020, președintele României l-a numit pe Ciucă premier interimar, după ce Ludovic Orban a demisionat.

Tot în 2020, Iohannis a vrut să-l desemneze pe Nicolae Ciucă pentru a forma un Guvern cu puteri depline, însă liberalii, conduși atunci de Ludovic Orban, au refuzat.

Nicolae Ciucă este în prezent ministru interimar al Apărării. S-a născut în 1967, în localitatea Plenița, județul Dolj, și a fost Șeful Statului Major al Armatei, înainte de face parte din Guvernul Orban.Ciucă s-a înscris în PNL în octombrie 2020 și a deschis lista de candidați în Dolj la Senat.

Anterior, a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre. Este doctor în științe militare, iar între 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

Nicolae Ciucă a primit Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.