Nicolae Ciucă și-a depus luni seară, în ședința conducerii PNL, mandatul de premier desemnat, în condițiile în care Cabinetul său nu are susținere în Parlament.

UPDATE

Nicolae Ciucă și-a depus oficial mandatul marți dimineață, la Camera Deputaților. Astfel, audierea miniștrilor propuși și votul de învestire nu vor mai avea loc. 

+++

"BEX i-a propus premierului desemnat să își depună mandatul. Am decis flexibilizarea mandatului pentru formarea unei majorități", a declarat, luni seara, Florin Cîțu.

Nicolae Ciucă a precizat că nu și-a depus încă mandatul, ci urmează să o facă.

Întrebat dacă va rămâne nominalizarea PNL la funcția de premier, Nicolae Ciucă a declarat că decizia nu a partidului, ci a președintelui Klaus Iohannis.

Cu toate că în repetate rânduri a spus că "merge până la capăt" și nu renunță la mandat, Ciucă a afirmat că "realitatea e cea care a determinat convocarea BEX și depunerea mandatului".

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis a fost informat despre decizia de luni seară, Florin Cîțu a declarat doar că trebuie adusă la cunoștința lui aceasta. În schimb, Nicolae Ciucă a spus că l-a informat pe Iohannis că se va discuta în BEX retragerea sa din funcția de premier desemnat. 

+++

În ședința Biroului Executiv al PNL de luni seară, conducerea liberalilor a decis flexibilizarea negocierile astfel încât să poată fi creat o coaliție majoritară, după ce propunerea de guvern minoritar PNL-UDMR nu a fost susținută nici de PSD și nici de foștii parteneri de guvernare de la USR.

Sursele citate de HotNews susțin că următoarea desemnare ar putea fi tot în persoana lui Nicolae Ciucă, însă acesta să poată negocia o echipă guvernamentală cu USR. Sunt și voci din PNL care îl propun pe Lucian Bode pentru postul de premier.

Liderul PNL Timiș, Alin Nica, a declarat, la Antena 3, că decizia conducerii PNL din seara aceasta este flexibilizarea mandatului premierului desemnat în a discuta cu celelalte partide și a asigura o majoritate stabilă în Parlament. „E clar că nu vom mai merge cu Guvern minoritar”, a spus Nica.

Nica a arătat că premierul desemnat, Nicolae Ciucă, încă nu și-a depus mandatul. „Încă se dezbate și la final va fi un vot”, a mai spus Nica, potrivit News.ro.

Marți erau programate audierile miniștrilor propuși în Cabinetul Ciucă, urmând ca votul de învestitură să fie dat miercuri.

Ciucă se baza acum pe 120 de voturi de la PNL și 29 de la UDMR, în condițiile în care pentru instalarea unui nou guvern este nevoie de 234 de voturi.

USR, care are 80 de parlamentari, a anunțat că nu va vota un guvern din care nu face parte, iar PSD a anunțat că a decis să voteze împotriva guvernului minoritar PNL-UDMR. AUR, de asemenea, a anunțat că nu va acorda votul de încredere, iar cele 18 voturi de la minorități sunt insuficiente.