Coaliția verde progresistă - formată din mai multe partide mici - a fost lansată luni la București, cu obiectivul de a candida la cele patru runde de alegeri din 2024.

Din coaliție fac parte partidele Volt și ACUM, europarlamentarul Nicu Ștefănuță (ales pe listele USR PLUS, în prezent membru a Verzilor europeni) și platforma SENS. Coaliția este susținută politic de grupul Verzilor europeni și de Partidul Verde european.

"Schimbările climatice, criza locuințelor pentru tineri, orașele din ce în ce mai puțin verzi, defrișările de păduri, sănătatea fizică și mentală precară, dar și oportunitățile pentru România aduse de economia verde sunt toate provocări majore care lipsesc acum din peisajul politic”, spune Nicu Ștefănuță.

Mulți tineri nu se regăsesc în partidele mainstream, preocupările lor fiind diferite față de actuala ofertă politică.

Îngrijorător e și faptul că o bună parte din electorat e dezamăgit și nu intenționează să se  prezinte anul viitor, când în România au loc alegeri europarlamentare, locale, naționale și prezidențiale.

"Aceste două tendințe vor duce la o suprareprezentare a extremei drepte precum și la o mobilizare și decizie strict a efectivelor de partid - fenomene contra cărora ne propunem să luptăm”, mai spune Ștefănuță.

În România au existat și încă mai sunt partide numite ecologiste, dar niciunul nu a promovat cu adevărat agenda ecologistă și nu a reușit să se afirme la nivel național sau local 

 

Reprezentanții noii alianțe susțin că există un procent de 15% din români interesați de problemele de mediu și care ar vota partide ecologiste, dacă ar avea alternative reale. 

 

"Există un apetit pentru politici de mediu, pentru că există și presiunea prețurilor foarte mare în acest moment”, susține Ștefănuță.

Coaliția nu va merge doar pe o zonă de nișă, unde oamenii sunt convinși de politicile ecologiste, ci va încerca să le explice cât mai multor oameni că viitorul businessului e verde.

"Panul verde european este un plan economic, nu un plan ecologic. E un plan economic cu bătaie lungă”.

Coaliția își propune să atragă organizațiii non-guvernamentale, pentru că "în România, politica ecologistă adevărată a fost după de ONG-uri”.

Un sondaj realizat de CURS și publicat luni plasează PSD pe locul I în preferințele românilor la alegeri, urmate de PNL - 19% și AUR - 18%.

Pe locul patru este USR, cu 11%, iar formațiunea senatoarei Diana Șoșoacă - SOS - ar obține 5% din voturi, în timp ce UDMR, PU-SL și PMP, cu 4%, ar rata intrarea în Parlament.