Parlamentul demarează procedurile de schimbare de funcții a șefei Televiziunii publice, Doina Gradea, a șefului Radioului public, Georgică Severin, și a Avocatului Poporului, Renate Weber.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat marți că Birourile permanente reunite au decis să dea termen Comisiilor reunite de cultură să se pronunțe asupra rapoartelor de activitate ale SRTv și SRR pe 2019 până pe 1 martie, astfel încât acestea să poată fi respinse de plenul reunit al Parlamentului.

"Parlamentul trecut, deși a primit rapoartele pe 2019, nu le-a trimis spre Comisiile de cultură, pentru ca acestea să le analizeze și să le trimită spre plenul Camerelor reunite. Au mimat înființarea unei Comisii de anchetă care n-a funcționat niciodată și majoritățile PSD au refuzat să sesizeze Comisiile de cultură. Noi am făcut acest lucru și solicităm cât mai repede dezbaterea rapoartelor, astfel încât la următorul plen să votăm respingerea celor două rapoarte", a spus Orban.

Legea prevede că, dacă rapoartele de activitate ale SRTv și SRR sunt respinse de plen, conducerea este dizolvată. 

Coaliția de guvernare a decis ca șefia TVR să revină liberalilor, iar cea a Radioului public să revină USR PLUS.

Întrebat dacă la cele două instituții va fi o conducere interimară sau noi propuneri, Orban a replicat: "Sunt posibile amândouă variantele, poate să existe un interimat de câteva luni, așa s-a întâmplat la fiecare respingere a raportului, pentru că ulterior sunt niște proceduri de desemnare a candidaților, de exemplu din partea salariaților, unde se fac alegeri interne și un anumit timp de derulare a procedurilor. De asemenea, formațiunile politice care desemnează au nevoie de un anumit timp de desemnare și de regulă se rămâne pe un interimat".

Orban a mai anunțat că s-a demarat și procedura de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, după ce procedura inițiată în legislatura trecută de PNL nu a fost trimisă spre Comisiile juridice.

În două săptămâni, Comisiile juridice trebuie să vină cu un raport pentru demiterea Renatei Weber.