Premierul Orban a declarat joi, la Conferința Națională a Industriei Ospitalității, că vede priviri nu tocmai "drăgăstoase" din partea industriei HoReCa pe fondul crizei generate de noul coronavirus, dar nu el este cel care a inventat virusul.

"Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră, dar să știți că nu am inventat eu COVID-ul. S-a născut în alte țări și efectele, din păcate, au fost extrem de negative asupra industriei ospitalității. Noi am încercat să gândim anumite forme de sprijin: anularea impozitului specific, șomajul tehnic, 41,5% indemnizația pentru reluarea activității, de la 1 septembrie a intrat în funcțiune programul flexibil de muncă, Kurzarbeit, care e prima oară aplicat în România. Evident, trebuie să urmărim modul în care funcționează. Am adoptat acte normative care să permită autorităților locale să reducă impozitul pe clădire până la 50% și chiar să anuleze taxa pe clădire sau taxa de ocupare a domeniului public. Pe de altă parte, este evident că sectorul HoReCa este afectat în continuare, există reticență din partea oamenilor de a se duce cum se duc de obicei la restaurant sau de a efectua deplasări în scop turistic. Acestea sunt niște efecte pe care nu le putem noi controla în vreun fel, ca atare este clar o reducere a veniturilor", a declarat Ludovic Orban.

Orban le-a mai transmis acestora să fie alături de Guvern și să să încerce să asigure respectarea regulilor în locații.

"Noi încercăm să dăm semnale de încredere, pentru că realitatea este că la hotel, dacă se respectă regulile, probabilitatea este foarte mică de îmbolnăvire. Și în restaurante, dacă se respectă regulile, iarăși, posibilitatea de transmitere a virusului este redusă, cu condiția respectării regulilor, adică maximum șase persoane la masă, cu o masă distanță între diferitele mese. Noi nu am dat niciodată un semnal de descurajare a oamenilor să-și reia o viață cât mai aproape de normal. Singurul mesaj pe care l-am transmis este acela că trebuie să se protejeze, să-i protejeze pe ceilalți", a mai spus premierul.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a precizat că în localitățile în care se va constata că procentul infectărilor cu COVID a fost depășit activitatea restaurantelor ar putea fi restricționată.

”În anchetele epidemiologice, pe baza datelor care mi-au fost puse la dispoziție de Ministerul sănătății, nu neapărat mersul la restaurant în condiții normale este cel care duce la mărirea riscului de transmitere, cât evenimentele - nunți, botezuri ... Pentru că aici realitatea este că nu se respectă regulile, numărul maxim de persoane, distanțarea și așa mai departe. La nunți, fiind evenimente fericite, oamenii ignoră regulile normale", a explicat Orban.