Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Muncii, Violeta Alexandru, să pregătească un act normativ pentru modificarea legii de abrogare a pensiilor speciale. Modificarea fusese deja făcută în plenul Camerei Deputaților.

Ludovic Orban voia ca rentele viagere pentru sportivii de performanță să nu fie abrogate, așa cum a propus inițial președintele Comisiei pentru muncă, social-democratul Adrian Solomon. 

În luna decembrie, potrivit unui amendament al lui Adrian Solomon, Avocatul Poporului, membrii Academiei Române, parlamentarii, judecătorii, procurorii, personalul auxiliar din justiție, funcționarii Curții de Conturi, aviatorii, diplomații, foștii președinți ai României, artiștii și sportivii își vor pierde pensiile speciale.

După votul din Comisia de specialitate, PSD a reacționat, susținând că inițiativa deputatului Adrian Solomon nu reprezintă poziția partidului.

Marți, deputații au decis, la propunerea PSD, ca artiștii, jurnașiștii și sportivii, alături de angajații MAI, MApN, ai serviciilor secrete și polițiștii de la penitenciare să rămân cu aceste pensii speciale.

Dialgoul dintre Orban și ministrul Muncii din ședința de Guvern care a avut loc după votul din Parlament pentru abrogarea pensiilor speciale:

Orban: Doamna ministru al Muncii, trebuie să vă spun că, din păcate, în proiectul de lege au fost introduse niște amendamente la propunerea președintelui Comisiei de muncă din partea PSD, prin care s-a aprobat în plen desființarea rentelor viagere pentru sportivii de performanță. De asemenea, este vorba de indemnizații de merit acordate către oameni de cultură. Deci aș vrea să corectăm această introducere împotriva voinței noastre și ar trebi să faceți un act normativ să putem corecta imediat.

Alexandru: Vă mulțumesc! Din ultimele informații reiese că au fost retrase de către inițiatori. Noi eram pregătiți cu un act normativ care să corecteze acest lucru, dar și-au dat seama de cât de absurde erau propunerile și le-au retras.

Orban: Aaa, le-au retras. Foarte bine. Deci înseamnă că nu mai avem...