Premierul Ludovic Orban a declarat că îl va demite pe Ion Ghizdeanu din funcția de președinte al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

„Am solicitat decizia de demitere a domnului Ghizdeanu, pentru că știți bancul acela: îl întreabă un lider politic cât este creșterea economică, răspunsul - cât doriți dumneavoastră. M-a deranjat că au semnat contracte pe FSDI (Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții - n.r), după știința mea chiar în perioada procedurii de învestire a Guvernului, o chestiune pe care, vă spun sincer, nu pot să o accept și probabil în cursul zilei de azi (miercuri - n.r.) voi semna demiterea domniei sale și vom numi pe altcineva", a spus Orban, la o conferință de presă organizată la Ministerul Finanțelor Publice.

Premierul a anunțat, de asemenea, că o va demite din funcție și pe Liliana Mincă, numită în 4 noiembrie secretar general adjunct în Ministerul Finanțelor.

Ion Ghizdeanu este președinte la Comisia Națională de Strategie și Prognoză din martie 2005, după ce a ocupat funcția de director general al instituției, începând din anul 2000.

În timpul guvernării PSD, Comisia de Prognoză a primit atribuții sporite în proiectele strategice de investiții de tip parteneriat public-privat, urma să administreze celebrul Fond de Dezvoltare și Investiții propus de Liviu Dragnea, ba chiar dobândise atribuții în domniul controlului fiscal, printr-un parteneriat cu ANAF.

Starea finanțelor este „foarte proastă”

În declarația de presă făcută de la Ministerul Finanțelor, premierul a vorbit și de situația bugetului public. Orban a spus că noul ministru, Florin Cîțu, va prezenta date detaliate săptămâna viitoare, dar datele oficiale nu arată încurajator.

„Așa cum am avertizat de o bună perioadă de timp, de cel puțin un an, este clar că starea finanțelor este foarte proastă. De altfel, se vede din cifrele oficiale care sunt publicate, respectiv din contul de execuție la nouă luni, cu un deficit de 2,6% din PIB, comparativ cu deficitul de anul trecut, care era undeva la 1,6% din PIB. De asemenea, se vede clar că nu a fost îndeplinit planul la încasări, existând în materie de colectare a veniturilor un minus de aproape 11 miliarde. De asemenea, se înregistrează, în ceea ce privește colectarea contribuțiilor, un minus de peste un miliard. Atât bugetul de stat, cât și bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul sănătății înregistrează deficite”, a spus premierul.

Orban a spus că ministrul de finanțe are o misiune ingrată, cea de a limita deficitul bugetar. „Trebuie restructurate la maxim cheltuielile necesare. De exemplu, pe structura bugetului, 36% din cheltuieli sunt acum pe materiale și servicii. S-au cumpărat mașini în draci și apropo de cheltuieli de capital sunt foarte multe cheltuieli, acestea trebuie analizate și trebuie oprite toate cheltuielile nenecesare”, a spus premierul.

El a vorbit și de situația PNDL, unde ar fi lucrări în valoare de circa 5 miliarde de lei care trebuie decontate. „Fondul de rezervă al Guvernului e gol complet. Dacă vă uitați la ultimele Hotărâri de Guvern emise pe ultima sută de metri, veți vedea că fostul premier a alocat bani din fondul de rezervă în draci, fără niciun fel de criterii și fără niciun fel de bază legală strict numai pentru a favoriza anumite entități, anumite primării din postura de candidat la alegerile prezidențiale”, a susținut prim-ministrul.

Și ministrul de finanțe a calificat drept „îngrijorătoare” situația bugetului. „Execuția bugetară de până acum este îngrijorătoare. La zece luni deficitul crește, dar vă voi spune săptămâna viitoare. Situația confirmă cele mai mari temeri ale noastre pe care le-a exprimat, referitoare la situația bugetară. Mai avem și analiza pe falsificare (datelor de pe deficit - n.r.). Toate datele le voi prezenta săptămâna viitoare (într-o conferință de presă - n.r.)”, a spus Cîțu.

Ministrul a spus că rectificarea bugetară trebuie făcută înainte de 30 noiembrie, dar va fi nevoie să fie făcută mai repede.

„Proiectul de buget care este acum în minister trebuie actualizat, datorită redimensionării structurii ministerelor. Până la finalul anului, vom avea buget pentru anul 2020”, a adăugat Florin Cîțu.