Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că Biroul Biroul Politic Național a hotărât obiectivele partidului pentru anul 2018 și a stabilit criteriile de evaluare a filialelor teritoriale, interacțiunea cu cetățenii fiind unul dintre acestea.

„Am hotărât obiectivele partidului pentru anul 2018. Practic, am validat decizia Biroului Executiv care a fost adoptată în urmă cu două săptămâni. Am decis propunerea de hotărâre către Consiliul Național privitoare la modul evaluare a filialelor județene prin intermediul planurilor de acțiune trimestriale și a unor criterii obiective de evaluare a progreselor făcute de fiecare filială. A fost prezentată propunerea de hotărâre a Consiliului Național Liberal privind Programul de transparență și deschidere către societate intitulat 'PNL zi de zi alături de oameni'. Există 20 de criterii care vizează aspecte organizatorice, aspecte de comunicare media, de comunicare on-line, aspecte de evaluare a activității parlamentarilor, reprezentanților în administrația locală. De asemenea, aspecte ale relației pe care le are partidul cu societatea civilă, cu patronate, cu organizații profesionale, cu sindicate, cu ong-uri”, a afirmat Orban duminică, după ședința Biroului Politic Național al PNL, conform Agerpres.

El a precizat că fiecare filială trebuie să aibă pagină de Facebook și site.

„Am introdus și criterii de transparență în site în care fiecare membru din conducerea județeană a partidului, fiecare parlamentar, primar, președinte de organizație locală să-și facă publice datele importante cum sunt CV-ul, telefoanele de contact, adresa de mail, programul de audiențe la sediu, programul de întâlniri publice, practic, un registru al transparenței la nivelul tuturor filialelor”, a spus liderul PNL.

Orban a explicat că va conta calitatea proiectelor - de investiții, de dezvoltare și care au impact favorabil asupra cetățenilor.

„Să informeze cetățenii privitor la deciziile partidului, la proiectele de legi, proiectele de hotărâre ale partidului. Am solicitat fiecărui consilier județean și local să-și facă public modul în care votează în consiliile județene, pentru ca acolo unde nu există transparență, să se introducă un sistem prin care orice cetățean să știe cum votează fiecare. (...) Sunt lucruri normale și firești. Să interacționeze cu cetățenii, să fie accesibili, să răspundă la întrebări. (...) Eu am început și liderii naționali vor participa la sesiuni de întrebări și răspunsuri, astfel încât orice cetățean să poată să adreseze întrebări. La fel, trebuie generat și la nivel județean acest mod de comunicare, care trebuie să fie nu numai o comunicare unilaterală, ci un dialog”, a subliniat Orban.

El a precizat că un criteriu de evaluare va fi numărul de interacțiuni.

„Am introdus numărul de interacțiuni - impact, număr de interacțiuni... Sunt anumiți parametri care sunt ușor accesați. (...) Trebuie să înțeleagă, iar marea majoritate au înțeles, că la noi aproape două treimi folosesc acest mod de comunicare. Exista 67% din populație care comunică pe online. Asta înseamnă că oamenii s-au obișnuit să obțină informații din mediul online și nu se poate ca un partid să nu se adapteze la acest mod de comunicare, să furnizeze toate informațiile despre activitatea sa și prin intermediul comunicării online”, a adăugat Orban.