Premierul Ludovic Orban a promis că în 2020 vor avea loc atât creșterea cu 40% a pensiilor, cât și recent votata dublare a alocațiilor, dar este nevoie ca deficitul bugetar să nu depășească nivelul aprobat.

„Vom crește pensiile, vom crește alocațiile. Am prevăzut în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și în Legea bugetului de stat sumele necesare pentru a asigura creșterea pensiilor. Poți să-ți permiți să crești alocațiile în măsura în care există resursele financiare pentru a susține această majorare, fără să afecteze deficitul bugetar, dar cu siguranță vom crește alocațiile de copii și cu siguranță vom crește și pensiile”, a declarat Orban la Palatul Parlamentului.

Premierul a comentat și declarațiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a spus că o creștere a pensiilor cu 40% este prea mare față de creșterea economică.

„Domnul guvernator a spus că e greu să crești pensiile cu 40% dacă tu ai o creștere economică de 4% și, într-adevăr, la baza oricărei decizii care este legată de cuantum - salariilor în sectorul public, pensiilor, alocațiilor de copii, ajutoarelor speciale și al altor categorii de indemnizații - evident că atunci când iei decizia privind cuantumul alocării trebuie să ții cont de realitatea economică (...). Uitați-vă, de exemplu, discrepanța dintre salariile din sectorul public și sectorul privat. Dacă vă uitați, în nicio țară europeană nu există o asemenea situație, în care salariul mediu în sectorul public să fie mai mare decât în sectorul privat”, a spus Orban.

Dar premierul a spus că orice decizie va fi luată după o analiză a evoluției economiei în primele șase luni.

Mugur Isărescu a declarat recent că politicienii trebuie să fie foarte atenți la majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, în condițiile unei creșteri economice de numai 4%, dacă „nu vrem să rătăcim vreo 40 de ani printr-un deșert financiar”.

„Când economia crește cu 4% nu poate să crească ceva cu 40%, că nu ceva marginal, e jumătate din populația activă a țării”, a menționat guvernatorul BNR.

Legea pensiilor, adoptată anul trecut cu larga susținere a majorității PSD, prevede creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie. Pe final de an, PSD a împins o modificarea legislației ce prevede dublarea alocațiilor pentru copii, în pofida opoziției manifestate de guvernul PNL.