Liderii PSD nu au discutat despre un act normativ privind amnistia și grațierea, dar acestea ar putea veni sub o altă formă.

La sfârșitul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD de la Neptun, Liviu Dragnea a spus că liderii social-democrați au discutat sâmbătă despre situația protocoalelor.

„I s-a cerut premierului o OUG pentru anularea protocoalelor și a efectelor acestor protocoale”, a spus Dragnea.

Liderul PSD nu a precizat dacă Viorica Dăncilă a acceptat cererea „partidului”.

Poziția lui Dragnea este aproape identică cu cea exprimată de avocatul Rudolph Giuliani, în celebra scrisoare transmisă președintelui Klaus Iohannis. „O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzați și condamnați ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenți care au fost trimiși la închisoare”, scria Giuliani în scrisoarea bazată pe un raport elaborat de un fost director FBI, Louis Freeh, care este avocat al omului de afaceri Puiu Popoviciu condamnat în România pentru fapte de corupție.

Dragnea a și vorbit, de fapt, despre scrisoare: „Am văzut că eu aș fi plătit scrisoarea lui Giuliani (...) Eu nu am de unde să știu asta și, vreți să vă spun ceva, nici nu mă interesează. Contează conținutul”.

„Nouă ni se pare normal ca justiția din România să fie penetrată de SRI atâția ani? Vi se pare normal să existe protocol între SRI și Înalta Curte? Am auzit că există proctocol între DNA și TVR. Este foarte grav dacă există un asemenea protocol. Până la urmă o să spună televiziunile private că «vrem și noi»”.

 

„Eu cred că toate trebuie declasificate, publicate și anulate, protocoalele și efectele lor”.

Dragnea a menționat că a cerut premierului și începutul procedurii de rechemare a ambasadorului României în SUA, George Maior, fost șef al SRI. „Cred că ar trebui rechemat pentru că are multe explicații de dat legat de protocoale”, a spus Dragnea, adăugând că pozițiile pe care le-a avut depășesc statutul unui ambasador.  

După publicarea scrisorii lui Giuliani, Maior a spus că mesajul transmis de avocatul lui Donald Trump este „expresia unui lobby inițiat de anumite forțe, care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiția". După această declarație, MAE a anunțat că îl va chema pe ambasador pentru explicații, susținând că poziția lui Maior nu este cea a ministerului.

Șeful PSD a evitat să dea detalii despre conținutul viitoarei ordonanțe de urgență, spunând doar că „a venit timpul ca protocoalele să fie anulate, probele din dosare anulate și efectele lor anulate”. G4 Media notează că declarația se înscrie în firul narativ construit de PSD, ALDE și vectorii lor mediatici de doi ani: dacă protocoalele au fost ilegale, atunci dosarele constituite pe baza probelor furnizate de SRI sunt lovite de nulitate, ceea ce ar deschide o nouă cale de atac împotriva sentințelor definitive pronunțate în dosare.

„Eu i-am cerut premierului să discute în guvern, să se consulte cu colegii din guvern, să vadă ce acte normative trebuie adoptate pentru ca zecile, sutele de oameni care au fost condamnați pe bază de proceduri nelegale să nu fie nevoiți să ispășească sau să fie în continuare condamnați. Nu știu care este soluția, amnistie sau altceva... Guvernul trebuie să vină cu ceva. Lucrurile nu pot rămâne așa. I-am dat un termen rezonabil”, a mai spus Dragnea.