PSD, PNL și UDMR au votat miercuri la Senat un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Măsura, care amintește de celebra OUG 13 promovată de fostul șef al PSD, Liviu Dragnea, prin Florin Iordache, spune că fapta prin care un funcționar public produce, cu intenție, un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracțiune. 

În celebra OUG 13, adoptată în 2017 de Guvernul Grindeanu și care a dus la ieșirea în stradă a sute de mii de oameni, pragul stabilit era de de 200.000 de lei.

Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative, adoptat de Guvern la finele anului trecut.

Ce spune exact amendamentul:

„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Inițiatorii amendamentului care lovește din nou justiția sunt: Cristian-Augustin Țârârlaș (PNL), Laura Moagher (PSD), Claudia Banu (PNL), Robert Cazanciuc (PSD), Ionel Cristescu (PSD), Károly Zsolt Csaszar (UDMR, )Daniel Fenechiu (PNL), Patricia Moș (PNL), Ion Rujan (PSD) și Marius Toanchină (PSD).

În forma Guvernului, articolul suna așa:

„Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”

USR a propus un prag la nivelul unui salariu minim pe economie.

"Sub oblăduirea lui, pesediștii, peneliștii și udemeriști tocmai au propus și vor vota la Senat un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. Adică fapta prin care un funcționar public produce ,cu intenție, un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracțiune. Ce reprezintă pentru îmbuibații din PSD PNL 50.000 de euro?… O nimica toată. Noi am propus un prag la nivelul unui salariu minim pe economie, pentru că statul nu poate susține în mod serios că munca unui om pe o perioadă de o lună este un fleac, o valoare care poate fi ignorată", a scris pe pagina lui de Facebook fostul ministru al Justiției, Stelian Ion.

Senatul a fost prima Cameră sesizată, votul final fiind așteptat să fie dat de deputați.