Guvernul se reunește marți, chiar și în absența miniștrilor USR PLUS, pentru a aproba rectificarea bugetară discutată de mai multe săptămâni.

USR PLUS a anunțat că toți miniștrii săi vor demisiona marți dimineață din guvern. Cu toate acestea, Florin Cîțu intenționează să prezideze o ședință de guvern de la ora 14:00, în care rectificarea bugetară va fi adoptată.

După demisia unor miniștri, premierul poate numi miniștri interimari, lucru anunțat deja de prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, care a spus că reprezentanți ai liberalilor din guvern vor prelua interimar portofoliile miniștrilor USR PLUS.

Interimatele pot dura până la 45 de zile, timp în care, dacă USR PLUS nu își reconsideră poziția, guvernul Cîțu 2 trebuie să ceară un nou vot de încredere în Parlament, pentru că se schimbă configurația politică. Însă votul de încredere ar putea surveni chiar mai devreme, dacă moțiunea de cenzură depusă de parlamentarii USR PLUS și AUR ajunge la vot.

Între timp, proiectul de la care s-a ajuns la disputa fratricidă între USR PLUS și PNL a fost publicat în Monitorul Oficial. Programul Anghel Saligny va fi derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în perioada 2021-2028 și va avea un buget total de 50 de miliarde de lei, limită maximă în baza căreia se pot încheia contracte de finanțare multianuale.

Forma publicată în Monitorul Oficial lasă în mîinile ministrului dezvoltării distribuția banilor, după criterii de prioritizare ce vor fi stabilite ulterior, prin norme metodologice. Dacă OUG privind programul Anghel Saligny va ajunge în Parlament pentru aprobare, existând riscul ca programul de investiții să fie radical modificat, cum s-a întâmplat în cazul altor ordonanțe de urgență atunci când guvernul este minoritar, normele metodologice sunt adoptate prin Hotărâre de Guvern.

Banii pot fi folosiți pentru investiții în:

a) alimentări cu apă și stații de tratare a apei;

b) sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale;

c) drumurile publice clasificate și încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și variante ocolitoare ale localităților;

d) poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale, inclusiv pentru biciclete și trotinete electrice;

e) sisteme de distribuție a gazelor naturale, inclusiv a branșamentelor, precum și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale.

Proiectul de rectificare publicat nu include bani pentru PNDL 3, cum a mai fost denumit programul Anghel Saligny - făcând trimitere la celebrele programe de dezvoltare locală utilizate de Liviu Dragnea pentru a finanța primarii PSD și baronii locali. Însă rectificarea ar urma să includă o realocare serioasă către Fondul de rezervă, ce este de obicei folosit tocmai pentru a finanța primăriile.

Întrebat de ce a crescut Fondul din care se plătesc bani pentru primării, Cîțu a spus „pentru că avem 850 milioane de lei doar pentru calamități pe care trebuie să-i dăm urgent. După ce se aprobă OUG pentru rectificarea bugetară vom aproba acest HG care va da o sumă importantă comunităților pentru calamitățile în urma inundațiilor din acest an”, notează HotNews.