Ordonanța de urgență privind alegerile anticipate a fost publicată, în sfârșit, la zece zile de la adoptare.

Actul normativ a ajuns și la Senat și va fi discutat, luni, în Biroul Permanent. 

Principalele prevederi din OUG sunt: posibilitatea ca alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu să poată vota oriunde se află în țară, trei zile de vot în diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent, scrie HotNews.

Potrivit ordonanței de urgență, care a fost adoptată în 4 februarie, cu o zi înainte ca Guvernul Orban să fie demis prin moțiune de cenzură, se înjumătățește numărul semnăturilor necesare pentru susținerea unui partid sau a unei alianțe electorale, precum și pentru susținerea candidaților independenți și sunt reduse termenele pentru toate procedurile electorale prealabile alegerilor.â

Vicepreședintele Senatului care exercită atribuțiile de președinte al acestui for legislativ, Titus Corlățean, a precizat pentru Agerpres că a dispus înscrierea actului normativ pe ordinea de zi a Biroului permanent de luni.

Corlățean a menționat că ordonanța este însoțită de un aviz negativ al Consiliului Legislativ. „Consiliul face precizarea că a primit solicitarea de a emite aviz pe 5 februarie, zi în care Guvernul a fost demis de Parlament. Ori ca o Ordonanță (...) să fie adoptată este necesar avizul prealabil Consiliului Legislativ. Consiliul spune în termeni foarte clari (...) că adoptarea OUG este neconstituțională”, a spus senatorul PSD.

„Mi se pare extrem de grav ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere juridic, constituțional. Și Consiliul ne confirmă, într-un act oficial, că s-a comis o ilegalitate. OUG modifică aspecte privind alegerea Parlamentului cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare, fie ele la termen sau anticipate. Este o nouă gravă încălcare a Codului de conduită în materie electorală al Comisiei de la Veneția. Guvernul PNL Orban încalcă Constituția și legislația privind competențele Consiliului legislativ. (...) De asta vreau să discutăm cu colegii din Biroul permanent (...) Vom stabili pașii procedurali pe care trebuie să-i facem”, a mai spus Corlățean pentru Agerpres.