Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni o ordonanță de urgență privind revenirea la alegeri uninominale pentru șefii consiliilor județene.

UPDATE

Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marian Oprișan, a mulțumit Guvernului și premierului Viorica Dăncilă pentru Ordonanța de Urgență:

"Revenim la normalitate! Prin introducerea votului uninominal, președinții consiliilor județene se întorc la cetățeni. Votul uninominal este singura modalitate prin care un om politic - fie el primar, președinte de consiliu județean sau președinte al României - poate fi responsabilizat în fața celor care îl aleg! În acest moment un președinte de consiliu județean este ales anacronic, în mod indirect, de către consilierii judeteni. Acest mod de a alege un președinte de consiliu judetean nu reprezintă, de fiecare dată, voința cetățenilor dintr-un județ".

***

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, OUG era necesară pentru a respecta recomandările Comisiei de la Veneția de a nu modifica legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de viitoarele alegeri. 

Ministerul, cel care a promovat OUG adoptată luni, susține că 29 de membri ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România și-au exprimat prin vot scris acordul cu privire la alegerea președintelui consiliului județean prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

***

"Avem în ședința de astăzi un act normativ prin care modificăm modul de alegere a președintelui consiliului județean. Am înțeles mesajul cetățenilor, respectiv dorința de a avea un rol mai important în ceea ce privește alegerea factorilor de decizie și de a-și exprima în mod direct opțiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislația, astfel încât președintele consiliului județean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală", a spus Dăncilă.

Potrivit premierului, revenirea la votul uninominal va crește legitimitatea, reprezentativitatea și stabilitatea președinților consiliilor județene, cei care "împreună cu primarii și consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităților locale". 

Viorica Dăncilă a mai spus că președinții consiliilor județeane nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide.