Guvernul a decis marți să excepteze de la plata așa-numitei "taxe pe boală" a pacienților care suferă de boli cronice.

Decizia vine după polemici în spațiul public pentru că inițial excepția a vizat doar mamele cu copii bolnavi, gravidele și bolnavii de cancer. 

"Principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentu bolile obișnuite această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizația de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale ea va fi scutită. Pe spatele unei foi de concediu medical se găsește o listă cu anumite cote, indici. Boală obișnuită înseamnă un indice de 0,1 la concediu medical, pentru acest tipuri de concedii medicale cotizația de sănătate se va plăti. Pentru toate celelalte ea nu se va plăti, iar aici intră categoriile despre care presa și anumite asociații de pacienți au comunicat cu îngrijorare", a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Așadar sunt exceptați de la plata taxei de 10% pe concediile medicale toți pacienții cu boli grave, cum ar fi probleme oncologice, TBC, HIV, SIDA, marii arși sau cei care au urgențele medicale.

Măsura se aplică retroactiv, începând cu concediile medicale eliberate de pe 1 aprilie.

"Taxa pe boală", introdusă de la 1 ianuarie prin așa-numita „Ordonanță trenuleț”, impozitează cu 10% veniturile celor care își iau concediu medical, iar Ministerul Finanțelor spera să obțină din ea 600 de milioane de lei în acest an.