Deputații au decis miercuri ca proiectul privind reducerea TVA să fie retrimis la Comisie două săptămâni, abrogarea pensiilor speciale s-a amânat, iar dublarea alocațiilor a primit votul final

UPDATE 

Proiectul PSD privind dublarea alocațiilor, de la 150 de lei la 300 de lei, a fost adoptat cu 179 de voturi "pentru" și 29 de abțineri. Parlamentarii PNL și-au scos cartelele de vot pentru că nu au fost de acord cu proiectul.

Proiectul pensiilor speciale nu mai intră la votul final pentru că raportul Comisiei pentru muncă nu a fost încă trimis spre plenul Camerei Deputaților. 

+++

Comisiile de specialitate au adoptat un raport de admitere a proiectului privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanțe simple pe perioada vacanței parlamentare. Senatul a respins de acest proiect, Camera Deputaților fiind for decizional. 

+++

Se dezbate dublarea alocațiilor.

În replică, Ponta a spus că nu există 3% excedent, iar impactul nu este de 9 miliarde de euro, cum a spus vicepremierul Raluca Tucan, ci 9 miliarde de lei.

Deputatul USR Cristian Seidler acuză că Parlamentul folosește în scopuri politice alocațiile pentru copii.

"Impactul bugetar este de 2% din PIB. Dacă această măsură ar fi adoptată, ar fi depășită limita de 3% din excedent. Folosiți în scopuri politice alocațiile. Dacă acuzați PNL, dragi colegi de la PSD, că ar fi avut o măsură populistă data trecută, acum vă asumați de două ori că sunteți populiști", a explicat Seidler.

Liderul Pro România susține dublarea alocațiilor și spune că și el le-a mărit în 2015.

Deputatul PSD Daniel Suciu citește discursul pe care Robert Sighiartău (PNL) l-a susținut în urmă cu un an pentru dublarea alocațiilor.  

"La momentul elaborării bugetului pe anul în curs, amendamentul pentru dublarea alocațiilor a trecut. Nu poate fi valabil ceva legat de situația copiilor acum câteva luni, iar astăzi nu. Poate învățați că pe subiecte sensibile nu vă puteți juca. Astăzi, PSD susține cu tărie dublarea alocațiilor", a spus Suciu.

+++

S-a decis prin vot ca abilitarea Guvernului de a emite Ordonanțe simple pe perioada vacanței să fie discutată zece minute în Comisia juridică și Comisia de buget. Din lipsă de cvorum, ședința Comsiilor a fost suspendată.

ȘI PMP a cerut asumarea răspunderii guvernamentale pentru alegerea primarilor în două tururi.

Dan Barna a făcut apel la premir să își asume răspunderea sau să emită OUG pe acest proiect.

Liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, a propus sistarea dezbaterilor pe proiectul de lege privind alegerea primrilor și șefilor de CJ. Propunerea a fost adoptată cu majoritate de voturi.

Parlamentarii se ceartă pe programul de lucru. USR și PNL vor prelungirea programului de lucru, în timp ce UDMR vrea ca la ora 12.00 să se treacă la votul final. 

+++

Proiectul PSD privind dublarea alocațiilor copiilor a rămas pe lista de vot final.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat joi că PSD va depune un amendament la legea bugetului pentru anul 2020 pentru dublarea alocațiilor copiilor deoarece veniturile sunt "mult prea mici pentru timpurile de astăzi".

Marcel Ciolacu este de părere că "veniturile copiilor sunt mult prea mici pentru timpurile de astăzi".

+++

Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților a adoptat marți un raport favorabil asupra unei inițiative PNL de reducere a cotei TVA de la 19% la 16% și a cotei de TVA pentru alimente de la 9% la 5%, începând cu 1 ianuarie 2020.

Premierul Ludovic Orban spune că PNL nu va vota proiectul de lege privind reducerea TVA. Acesta susține că proiectul nu este asumat de PNL, cu toate că a fost depus de cinci liberali.

+++

Potrivit unui amendament al președintelui Comisiei, Adrian Solomon (PSD), Avocatul Poporului, membrii Academiei Române, parlamentarii, judecătorii, procurorii, personalul auxiliar din justiție, funcționarii Curții de Conturi, aviatorii, diplomații, foștii președinți ai României, artiștii și sportivii își vor pierde pensiile speciale.

După votul din comisia de specialitate, PSD a reacționat, susținând - la fel ca și PNL în cazul reducerii TVA - că inițiativa deputatului Adrian Solomon nu reprezintă poziția partidului.

„PSD se opune categoric eliminării indemnizațiilor de merit pentru artiști și sportivi, precum și a drepturilor altor categorii profesionale și va vota împotriva acestui amendament la ședința de plen de mâine. 

Domnul Adrian Solomon nu a avut mandat din partea PSD pentru promovarea acestui amendament. Nu a existat niciodată vreo discuție în interiorul partidului despre acest subiect, iar astfel de poziții singulare nu reprezintă punctul de vedere al PSD”, a comunicat formațiunea politică.