Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri, dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare până în 2013. Un singur parlamentar s-a abținut, iar 306 au votat "pentru".

UPDATE:

”Regret votul de azi de dezincriminare a conflictului de interese pentru parlamentari. Nu intru aici în discuții de text. Astfel de discuții, în mod regretabil, nu au avut loc nici în Parlament, unde reprezentantului Guvernului nu i s-a dat cuvântul. Deja vu? Am fost nu de mult somată să spun ce înțeleg prin restaurație. Exact asta. Mai înțeleg, parafrazând, o tiranie parlamentară. În anticiparea întrebărilor, răspund: Cred în parlamentarism, în cel responsabil, în slujba cetății”, a comentat, pe Facebook, ministrul Justiției, Raluca Prună.

+++

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că nu a participat la vot: "Eu n-am votat, n-am fost în plen când s-a votat și m-am uitat cu atenție în articolul de lege doar ca interpretare. N-am înțeles că a fost Legea statutului parlamentarilor în 2006, modificată în 2013. Până în 2013 nu exista o prevedere prin care să se interzică angajarea rudelor sau ceva de genul ăsta. Aceste interdicții au apărut din 2013, ceea ce s-a votat astăzi am înțeles că clarifică exact același lucru, că nu poate fi aplicată o lege retroactiv".

"Am văzut și comentarii că de azi înainte parlamentarii își pot angaja rudele. Nu, categoric nu! Legea din 2013 este în vigoare și articolul care prevede că nu se pot angaja rudele, doar faptul că acea prevedere este valabilă din 2013 încoace, nu înainte. Asta scrie și în articol. Dar am înțeles că se va depune o contestație la CCR și eu zic că cel mai bine este să așteptăm decizia Curții, după care o să discutăm”, a mai declarat Liviu Dragnea.

+++

Agenția Națională de Integritate anunță că votul din Parlament nu afectează dosarele privind această infracțiune, pe rolul instanțelor fiind 29 de cauze.

"Propunerea legislativã privind interpretarea art. 38 alin. 11 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, adoptatã astãzi de cãtre plenul Parlamentului, este in totalã contradicție cu dispozițiile art. 70 și 71 din Legea nr. 161/2003 și ale art. 301 din Codul Penal – prevederi care reglementeazã conflictul de interese în materie administrativã și penală", precizează ANI, într-un comunicat de presă.

Agenția susține că "se creează premisa conform căreia interdicția de angajare a rudelor în cadrul propriilor birouri parlamentare operează doar de la data introducerii acestui articol, respectiv anul 2013 (Legea nr. 219), cu toate căanterior acestui moment exista o dispoziție expresă care să interzicã parlamentarilor sã-și angajeze rudele sau afinii la birourile parlamentare și anume art. 70 din Legea nr. 161/2003".

Regimul juridic al conflictului de interese administrativ, pentru toate categoriile de persoane care ocupã funcții publice este cel reglementat de Legile nr. 161/2003 și 176/2010, mai precizează instituția, apreciind că "definiția conflictului de interese cuprinsã în art. 70 din Legea nr.161/2003 este suficient de clarã, precisã și necondiționatã de adoptarea altor reglementãri, subsecvente, pentru diferite categorii de demnitãți și funcții publice".

+++

Copreședintele PNL Alina Gorghiu spune că nu poate înțelege votul favorabil al parlamentarilor liberali și o să ceară explicații.

+++

După ședința reunită de plen, care a început la ora 10:00, senatorii nu au mai stat și la ședința lor, programată pentru ora 12:00.

Vicepreședintele Senatului Augustin Mitu a precizat că la apelul nominal au răspuns 76 de senatori, față de minimum 82 cât este necesar. 

Pe ordinea de zi a plenului de miercuri erau incluse 11 proiecte, printre care două cereri de reexaminare la legile farmaciei și reformei în domeniul sănătății. 

De asemenea, pe agenda plenului figura și propunerea legislativă privind activitatea de prevenție în sănătate, adoptată tacit de Camera Deputaților, scrie Agerpres.

+++

Potrivit inițiativei, interdicțiile introduse prin art. 38 alin 11 au intrat în vigoare și produc efecte juridice începând de la data de 21 august 2013, iar actele și faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârșite de deputați sau senatori înainte de această dată ''nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea 96/2006 în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârșirii ori producerii lor, având în vedere faptul că anterior modificărilor introduse prin Legea 219/2013 nu a existat nicio restricție cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputații și senatorii putând dispune fără nicio constrângere legală asupra angajării acestora'', relatează Mediafax.

În text se subliniază că nici anterior adoptării Legii nr. 219/2013, parlamentarii nu puteau dispune fără nicio constrângere legală asupra angajării rudelor sau afinilor la propriile birouri parlamentare întrucât aveau obligația de a respecta regiumul juridic al conflictelor de interese, în speță dispozițiile art. 70 și 71 din Legea nr. 161/2003 și ale art. 301 din Codul penal.

Aproximativ 50 de actuali și foști parlamentari și-au angajat rude la cabinetele parlamentare, unii dintre aceștia înainte de 2013, notează Digi24.

Parlamentarii aflați în conflict de interese riscă închisoare cu suspendare, recuperarea prejudiciului creat prin angajarea rudelor și interdicția de a candida pentru un nou mandat, existând  deja mai multe cazuri de parlamentari condamnați pentru că și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare.

Doar anul trecut, 10 parlamentari au fost condamnați la închisoare cu suspendare sau amendă penală pentru conflict de interese.

Senatorii și deputații au susținut că în statutul lor nu exista o incriminarea a angajării membrilor familiei la cabinetele de circumscripție până în 2013, astfel că Agenția Națională de Integritate nu ar fi trebuit să transmită parchetelor suspiciuni de conflict de interese în cazul parlamentarilor până la acea dată.