Parlamentul dezbate și votează miercuri, începând cu ora 12.00, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ludovic Orban.

UPDATE 16:30 Decizia Parlamentului privind adoptarea moțiunii de cenzură a fost publicată în Monitorul Oficial.

14.43 Guvernul Orban a căzut, moțiunea fiind votată de 261 de parlamentari.

Olguța Vasilescu a anunțat că au fost prezenți 423 de parlamentari, din care au votat 400 voturi: 261 voturi ”pentru” și 139 ”împotrivă.

A început votul final, care este secret și se exercită cu bile.

UPDATE 14.30 Orban, la finalul dezbaterilor: Nu voi răspunde la nicio bădărănie și minciună rostite de la acest microfon. 

Eu când aud de povestea cu împurmuturile din gura PSD, îmi dau seama că nu mai există limite ale rușinării. De ce suntem obligați să luăm împrumuturi? De la deficitul bugetar pe care ni l-ați lăsat în cârcă.

V-ați împrumutat în 3 ani de zile cu 225 de miliarde pentru a acoperi găruile bugetare provoate de voi, dar care s-au dovedit mai mari. 

Cine a luat 500 de primari în 2014? Nu cumva PSD? Nu i-au luat pe nimic, ci oferindu-le mită din banii publici, prin PNDL 1. Dvs. vorbiți de modificarea legii? 

+++

Principalele declarații ale lui Călin Popescu Tăriceanu (ALDE):

Vă recomand să vă gândiți foarte serios la această posibilitate de a declanșa un haos.

Consecințele declanșării anticipatelor - toată administrația centrală blocată, administrația locală la fel. Vă puneți problema ce fac cetățenii în situația asta? Nevoile lor vor fi puse pe planul al doisprezecelea.

Colegii mei din ALDE nu vor vota moțiunea. Dorim să se implementeze votul în două tururi. Dacă votăm moțiunea, se deschide drumul spre anticipate, iar ALDE nu vrea să asflateze acest drum.

+++

Principalele declarații ale lui Mircea Pașcan (PMP):

PMP nu participă la acest vot idios.

Vă informez că noi, cei de la PMP, nu putem accepta o asemnea manieră. Vreau să vă previm că acutala cădere a Guvernului va genera o criză nu doar politică, ci și economică.

Est eun moment trist și îngrijorător. Interesul românilor se uită. Din 2016, PMP a înregistrat un proiec tprivind alegere aprimarilor în două tururi. Am strând un milion de semnături. Stă acel proiect blocat la Comisia parlamentară. De ce? De ce unii se tem de alegeri în două tururi?

+++

Principalele declarații ale lui Kelemen Hunor (UDMR):

Alegerea primarilor înt-un tur sunt e la fel de democratică ca cea în două tururi. Vom vota moțiunea pentru a stopa acest demers al Guvernului.

Domnule Barna, ar trebui să lăsăm ipocrizia în afara Parlamentului și să nu mai propagăm ideea că un principiu este bun doar atâta timp cât folosește la atingerea propriilor interese. 

+++

Principalele declarații ale lui Victor Ponta (Pro Europa):

Voi vota moțiunea și să știi, dragă Orban, că eu m-am operat la picior, nu am fost la o cură de dezalcoolizare.

E bine să înțelegeți că nu mai avem nicio legătură cu alegerea în două tururi. Nu am votat acest Guvern și e o înțelegere să pice acest Guverm. Foarte bună înțelegerea, dar numai USR nu și-a dat seama de asta încă. Își va da.

+++

Principalele declarații ale lui Dan Barna (USR):

USR va vota împotriva moțiunii și o va face la vedere. Vă chem să fiți înțelepți măca acum, la finalul legislaturii și să nu vă fie frică de oameni.

Domnule Kelemen Hunor, cât o să mai jucați partida asta de virginitate și veți înceta să fiți un PSD bilingv? De ce nu puneți niște trandafiri pe sigla UDMR? 

Stimați colegi din PSD, ne vorbiți de Europa și reguli, când trei ani ați spus că toți cei care vorbesc cu partenerii noștri sunt trădători de țară?

Oircât vă străduiți să vorbiți despre democrație, mi se pare că o faceți la mișto. Cum, domnule Ciolacu, vorbiți de democrație, când trei ani cu Dragnea era să ne aruncați din Europa.

Puteam discuta astăzi despre soluții pentru plata pensiilor, alocațiilor, autostrada A8, autostrada Pitești Sibiu (...), dar dvs, domnilor din PSD și UDMR, ați vrut să dsicutăm despre Evul Mediu și baroni.

+++

Principalele declarații ale lui Victor Paul Dobre (PNL):

Dacă votați moțiunea, veți deschide calea anticipatelor și veți pierde cum nu ați pierdut în 30 de ani. Această lege democratică o vom vota și vă veți izbi decenii de ea.

E o moțiune a fricii, a lașității. Vă e frică de confruntare, de oameni și că nu o să mai vedeți primar la București de-al vostru până în secolul viitor. De ce vă e frică nu o să scăpați.

Niciodată PNL în programele lui nu a reunțat la teza alegerii în două tururi. Am depus mai multe proiecte de lege. Nu există o legitimitate mai importantă în democrație decât votul majoritar corect. Astăzi, dvs. ați prezentat omoțiune a inepțiilor. Cum poți să vorbești de privatizarea democrației, atunci când noi îl susținem pe cel ales să fie votat de cât mai mulți?

Nu poți să îți permiți în fața țării să faci gașcă Guvernul. Este inacceptabil. Să vă fie rușine.

+++

Principalele declarații ale lui Florian Bodog (PSD):

După propria lor logică, e vremea ca acest Parlament să își asume acum urgența adevărată - să dea jos acest Guvern. Fiecare zi cu acest premier și această gașcă de incompetenți este o zi de rușine.

Fiecare act emis este un motiv în sine pentru tot atâtea moțiuni de cenzură, iar ei ne-au dat azi-noapte câteva zeci.

Parlamentul le-a dat acestor oameni o șansă, de a arăta că pot, știu să guevrneze. A venit vremea ca Parlamentul să le dea o nouă șansă, aceea de a pleca la amicii lor din corporații. Au jurat credință corporațiilor. 

Mi-a fost frică că rămâne moțiunea fără obiect, mi-a fost frică că îi vine rău premierului. Un Guvern care dă vina pe Parlament pentru propria sa incompetență trebuie să plece.

+++

Principalele declarații ale premierului Ludovic Orban:

Închei prin a vă spune că cel mai tare m-a mirat nu demagogia, ci că l-am auzit pe un alt lider politic că are o atitudine critică privitor la spitalele private (Victor Ponta - n.r.). Dar el unde s-a operat? La un spital privat din Turcia. Cu cât mai repede vă încetați mandatul, cu atât mai bine pentru România. Și dacă Guvernul va pica, românii vor susține toate proiectele pe care noi le prezentăm.

Nu dau doi bani pe toate afirmațiile voastre despre democrație, în condițiile în care nu ați făcut nimic decât să călcați în picoare drepturile fundamentale ale românilor. Sunteți niște viespi.

Ce ați făcut 3 ani de zile? Ne cereți nouă socoteală pentru trei luni de lucru în care ams chimbat imaginea externă a României? Dvs. depuneți moțiune de cenzură dintr-un motiv simplu: vă este frică de democrație și că la alegerea primarilor veți peride jumăatate din primari.

Puteți să faceți ce vreți, nu ma las judecat de voi, pentru că trei ani de zile ați arătat de ce sunteți în stare. Sărăcie, dezinformare și slugărnicie. Nu ați adus nimic bun României.

Sinugurul lucru care -a deranjat a fost modificarea legislației electorale care dă un plus de democrație. Voi, având o majoritate, ne atacați pe noi că am emis OUG? Voi ați emis OUG 13 noaptea, ca hoții.

UPDATE 12.16 Plenul reunit al Parlamentului a început lucrările. 

UPDATE 10.50 Victor Ponta susține că probabil cei mai mulți parlamentari Pro România vor vota pentru moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ludovic Orban.

"Fiecare parlamentar Pro România va vota astăzi așa cum crede că este bine și probabil cei mai mulți vor vota pentru. Eu voi vota pentru. Vreau ca acest Guvern să nu mai poată să dea alte OUG", a declarat Ponta, la finalul ședinței de grup de la Parlament.

+++

Este prima moțiune de cenzură depusă împotriva Guvernului Orban și este intitulată "Guvernul ORBAN/PNL – privatizarea democrației românești". Aceasta a fost depusă de PSD-UDMR ca urmare a deciziei Executivului de a-și asuma răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Modificarea, dacă se va aplica, ar lăsa PSD fără aproape jumătate din primarii pe care îi are acum la nivel național. 

Până acum PSD, UDMR și câțiva parlamentari ai Paridului Forța Națională, condus de Teodor Meleșcanu, au anunțat că vor demiterea Guvernului. 

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, este optimist în ceea ce privește succesul moțiunii de cenzură, anunțând că aceasta adună suficiente voturi pentru a demite Guvernul Orban.

Marți seară, Victor Ponta a declarat că un Guvern care afectează drepturile fundamentale ale românilor la Sănătate și Educație trebuie "pedepsit în Parlament și la vot de către cetățeni".

Ulteiror, într-o intervenție la Digi 24, deputatul Pro România Mircea-Titus Dobre a spus că nu vor vota moțiunea.

”Dacă moțiunea va trece, nu va trece cu voturile Pro România. (…) Nu o să votăm o moțiune de cenzură care privește strict PSD și PNL", a spus acesta.

Premierul Ludovic Orban spune că demersul nu are suficiente voturi.

"Conform evaluării noastre, nu există numărul de voturi necesare astăzi. (...) Din punctul meu de vedere, astăzi, pe evaluarea pe care o avem, dacă nu apar repoziționări din partea unor actori politici care să aibă o oarecare consistență numerică, moțiunea cum este astăzi (...) nu are șanse să treacă", a subliniat Orban, citat de Agerpres.

Sub amenințarea trecerii moțiunii de cenzură, Guvernul Orban a adoptat marți seara, într-o ședință care a durat peste nouă ore, 25 de OUG și 31 de Hotărâri de Guvern pentru multe fiind greu de explicat urgența.

Orban: Forțe retrograde au călcat în picioare democrația

Mai mult pe EurActiv »