Deputații, convocați în sesiune extraordinară, au votat marți eliminarea pensiilor speciale.

UPDATE


Astfel, sportivii, jurnaliștii, actorii, angajații MAI, MApN, ai serviciilor secrete și polițiștii de la penitenciare, rămân cu aceste pensii.

Proiectul de abrogare a pensiilor speciale a fost adoptat cu 247 de voturi "pentru" și 21 de abțineri. 

Liderii de grup au fost chemați la consultări de președintele Camerei, Marcel Ciolacu, pentru . a discuta plafonarea pensiilor speciale ale magistraților.

În plen s-a decis, la propunerea PSD, ca sportivii de performanță, jurnaliștii și artiștii să își păstreze pensiile speciale.


Deputatul ALDE Varujan Vosganian a cerut ca și europarlamentarii Dacian Cioloș și Rareș Bogdan să renunțe la pensiile speciale de la Bruxelles, iar apoi să ceară eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor români. Vosganian a cerut amânarea dezbaterii și retrimiterea la Comisie a proiectului. Solicitarea a fost respinsă prin vot.

Deputata USR Raluca Prună a acuzat ipocrizia la dezbaterea din plen de astăzi și a cerut ca proiectul să fie adoptat cu respectarea Constituției. 

Liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, spune că dezbaterea este viciată din cauză că propunerile UDMR de eliminare a tuturor pensiilor sau de impozitare a acestora nu se regăsesc în proiect.

"UDMR cere amânare până se întocmește un raport corect", a precizat el.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a cerut ca partidele să voteze eliminarea pensiilor speciale, nu să ceară retrimiterea proiectului în Comisia pentru muncă. 

"PSD va vota împotriva pensiilor speciale. Îmi doresc foarte tare să aud ce veți face dvs. (PNL - n.r.). V-ați lăudat în campanie că vreți asta, dar nu ați făcut nimic", a spus Simonis.

+++

Convocarea sesiunii extraordinare a fost anunțată pe 14 ianuarie de către președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, iar decizia a fost luată ca urmare a faptului că Guvernul Orban a anunțat că nu poate mări alocațiile din cauza lipsei de bani.

”Am să solicit colegilor mei deoarece a ieșit informația în spațiul public că nu pot fi dublate alocațiile pentru copii din cauza impactului bugetar pe pensiile spaciale. Am să solicit colegilor o sesiune extraordinară, cu ordinea de zi eliminarea pensiilor speciale", spunea Marcel Ciolacu.

Cine urmează să rămână fără pensie specială:

- deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular al României, membrii Curții Constituționale și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România.

Eliminarea pensiilor speciale nu s-ar aplica angajaților Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, serviciilor secrete și polițiștilor de la penitenciare.

Liberalii au anunțat deja că, dacă proiectul de lege nu va trece de votul Parlamentului, Guvernul își va asuma răspunderea pentru eliminarea pensiilor speciale.

+++

Pe 18 decembrie, plenul Camerei Deputaților trebuia să dea votul final privind eliminarea pensiilor speciale, dar acesta nu a mai intrat la vot pentru că raportul Comisiei pentru muncă nu a fost trimis spre plen.

Potrivit unui amendament al președintelui Comisiei, Adrian Solomon (PSD), Avocatul Poporului, membrii Academiei Române, parlamentarii, judecătorii, procurorii, personalul auxiliar din justiție, funcționarii Curții de Conturi, aviatorii, diplomații, foștii președinți ai României, artiștii și sportivii își vor pierde pensiile speciale.

După votul din comisia de specialitate, PSD a reacționat, susținând că inițiativa deputatului Adrian Solomon nu reprezintă poziția partidului.