Plenul reunit al Parlamentului a luat marți act de scrisoarea președintelui Klaus Iohannis prin care acesta informa forul legislativ că a aprobat instruirea a circa 50 de militari ucraineni în România.

Același document prevede și aprobarea tranzitării teritoriului nostru cu echipamente și bunuri donate de Finlanda Ucrainei.

Pe 18 martie, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au luat act de scrisoare și au trimis-o spre Comisiile de apărare.

În text se arată că "deteriorarea climatului de securitate și stabilitate în regiunea extinsă a Mării Negre, unde Rusia a continuat agresiunea împotriva Ucrainei, a generat efecte multiple, cu impact nu doar asupra Ucrainei, ci și asupra securității europene și euroatlantice. Ca răspuns la agresiunea rusă împotriva Ucrainei au continuat acțiunile de sprijinire la nivelul NATO și al Uniunii Europene pe multiple planuri a Ucrainei și a cetățenilor acesteia, incluzând eforturi de natură politico-diplomatică, economică, financiară, umanitară sau sectorială, dar și pentru promovarea aplicării instrumentelor dreptului internațional sau combaterea crizei alimentare globale. Acest curs de acțiune a dus la consolidarea solidarității euroatlantice și la adaptarea eforturilor în ceea ce privește politica de securitate și apărare, din perspectiva creșterii resurselor și a implicării operaționale în regiune".

Astfel, în contextul răspunsului la cererile de asistență adresate de Ucraina în vederea creșterii rezilienței acestui stat, în luna octombrie 2023, Ministerul Apărării din Finlanda a transmis o scrisoare către Ministerul Apărării Naționale din România în care a informat că intenționează să efectueze o donație de echipamente și bunuri materiale către Ucraina și a solicitat sprijinul României pentru tranzitarea teritoriului național, precum și organizarea unor activități de instruire pentru echipajele ucrainene care urmează să ia în primire și să opereze echipamentele donate.

De asemenea, partea finlandeză a solicitat și asigurarea, cu titlu gratuit, a sprijinului logistic necesar pentru personalul ucrainean care va participa la activitățile de instruire (transport, hrană, cazare, combustibilul necesar funcționării ambarcațiunilor pe durata activităților de instruire, alte posibile elemente de sprijin logistic solicitate pe timpul desfășurării instruirii).

"Implicarea României în activitățile de susținere a Ucrainei se circumscrie efortului de apărare colectivă al statelor membre NATO, prin măsuri de asigurare și garantare a securității și apărării membrilor Alianței, în toate domeniile, într-o abordare de tip 360 de grade.

Totodată, participarea României la activitățile de instruire a efectivelor Forțelor Armate ale Ucrainei transmite un mesaj puternic privind susținerea și realizarea pe teritoriul României a acțiunilor destinate efortului de apărare colectivă", se mai arată în scrisoarea trimisă de Iohannis Parlamentului.

În acest context, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituția României și ale Legii nr. 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Iohannis a aprobat tranzitarea teritoriului național a echipamentelor și bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei și instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucraineni, vizând pregătirea pentru cunoașterea, utilizarea și întreținerea echipamentelor donate.

Fondurile financiare necesare au fost asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale, care va efectua demersurile necesare pentru recuperarea cheltuielilor înregistrate în cadrul mecanismului stabilit la nivelul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina).

+++

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi, înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, că România nu va fi mai transparentă în ceea ce privește ajutorul militar pe care România îl acordă Ucrainei, pentru că "suntem lângă front".

"Nu, România nu va fi mai transparentă și pentru asta nici nu o să vă dau detalii cine și pe cine va antrena, dar pot să vă dau un exemplu de proiect de acest tip care mie îmi place foarte mult: este vorba despre antrenarea piloților ucraineni pe aeronave F-16, lucru care se va desfășura într-o bază din România", a spus Iohannis, întrebat dacă România va fi mai transparentă în ceea ce privește ajutorul militar direct pentru Ucraina.

Președintele a mai precizat că pur și simplu "nu mi se pare util să facem publice detalii despre ajutorul militar sau despre unde facem antrenamente cu militarii ucraineni"

."Suntem lângă front. Nu are rost să dăm date via media celor care agresează Ucraina. Aceasta este explicația, dar sigur că toate aceste măsuri sunt agreate de forurile competente și ele sunt gestionate cu foarte mare responsabilitate la noi", a conchis Klaus Iohannis.

+++

Parlamentul a fost informat de Klaus Iohannis și de Forța de reacție a NATO care poate intra, staționa sau tranzita România în scopul pregătirii și/sau desfășurării de operații militare, dacă va fi cazul, în anul 2024.