Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat marți noii membri ai Consiliului Director din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

26 de persoane și-au depus candidaturile pentru ocuparea a șase mandate complete de membru în Colegiul Director al CNCD, pe o perioadă de cinci ani, și un rest de mandat, pe o perioadă de trei ani.

În cursă au rămas doar 24 de candidați, după ce Radu Potcoavă și Doru Frunzulică și-au retras candidaturile.

Cine sunt membrii care vor face parte din viitorul Colegiu Director al CNCND:

Claudia Popa - 295 voturi "pentru", 27 "contra" - mandat întreg;

Adrian Diaconu - 286 voturi "pentru", 33 "contra" - mandat întreg;

Horia Grama - 293 voturi "pentru", 29 "contra" - mandat întreg;

Cristian Jura - 298 voturi "pentru", 24 "contra" - mandat întreg;

Asztalos Csaba - 288 voturi "pentru", 34 "contra"- mandat întreg;

Cătălina Olteanu - 271 voturi "pentru", 51 "contra" - mandat întreg;

Maria Moța - 288 voturi "pentru", 34 "contra" - rest de mandat.

Claudia Sorina Popa ocupă din 2010 funcția de membru în Consiliul Director al CNCD, este licențiată a Facultății de Drept "Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca, a fost director de programe și strategii de accesare a fondurilor europene, dar și cercetătoare la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad.

Adrian-Nicolae Diaconu este fost șef al IPJ Timiș, licențiat în Științe Juridice la Academia "A. I. Cuza" din București și doctor în "Îmbunătățirea Calității Activităților în Administrația Publică prin Pârghii Specifice Managementului Resurselor Umane". În 2014, Diaconu a fost achitat într-un dosar de furturi auto, vechi de peste 15 ani, la zece ani de la trimiterea în judecată, prin aplicarea legii penale mai favorabile după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal și prin prescrierea faptelor.

Grama Horia, deputat de Covasna în perioada 2008 - 2016, și-a depus cererea de a candida, dar a făcut o greșeală gramaticală. Acesta a scris: "(...) prin prezenta î-mi depun candidatura la funcția de membru (...)".

Grama a absolvit Facultatea de Mașini și Instalații Miniere din Petroșani și are un master în Modernizarea Instituției Prefectului la Institutul Național de Administrație. A mai fost director general, director comercial și șef de birou mecanico-energetic la Perla Covasnei.

Astzalos Csaba, președinte din 2005 al CNCD, iar apoi reales președinte pentru încă un mandat pe 26 aprilie 2010. Acesta a absolvit Facultatea de Drept a Universității din Oradea, este doctor în drept la Universitatea din București, iar în 2003 a absolvit Școala Internațională pentru studierea Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim.

Cătălina Olteanu, coordonator în cadrul Agenției de Dezvoltare Comunitară Împreună și fost expert în Educație Interculturală la Institutul de Științe ale Educației. Olteanu a absolvit masterul la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București.

Maria Moța este licențiată în Științe Juridice la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, a fost avocat în Uniunea Națională a Barourilor din România (Gorj) și expert jurist în Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome.

Votul a fost secret, cu buletine, iar parlamentarii au votat pe parcursul a aproape două ore, pentru a se respecta măsurile impuse prin starea de alertă.

Lupta la CNCD: Un preot homofob, un agramat și un ex-polițist achitat pentru furt, printre candidați