Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că noul Parlament va trebui să evalueze serios necesitatea reintroducerii votului în două tururi pentru primari.

Într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, președintele a amintit că și-a exprimat deseori opinia cu privire la alegerea primarilor într-unul sau două tururi de scrutin. 

„Acum, după aceste alegeri, devine și mai evident că noul Parlament care se va constitui după alegerile din toamnă trebuie să evalueze foarte serios necesitatea introducerii alegerilor locale în două tururi pentru primari”, a afirmat șeful statului, potrivit news.ro

La alegerile locale din 5 iunie, primarii au fost aleși într-un singur tur de scrutin. Candidatul plasat pe primul loc, chiar dacă scorul său a fost sub 50% din voturile valabil exprimate, a fost declarat câștigător. Atât politicienii, cât și reprezentanții societății civile susțin că acest tip de scrutin avantajează partidele mari și primarii aflați în funcții, care își conservă ușor pozițiile.

Iohannis a mai transmis un mesaj către alegători, spunând că el poate cere reformarea partidelor, dar că singur nu va reuși acest lucru, ci doar alegătorii prin vot pot determina partidele să adopte și să respecte criteriile de integritate.

„Votul este instrumentul prin care partidele pot fi obligate să devină mai bune, mai performante, să aibă politici mai bune, să aibă criterii de integritate pe care le respectă”.

Președintele a spus că, de câțiva ani buni, românii cer o nouă clasă politică, vor să fie conduși de politicieni integri și dedicați interesului public.

 

„Rolul fundamental în reformarea și înnoirea clasei politice îl au alegătorii”, a continuat șeful statului, subliniind că „votul este instrumentul cel mai puternic prin care se poate schimba clasa politică”.

El a spus că insistă pe criteriul integrității, pentru că este „extrem de important”, iar acest principiu a fost abordat diferit de partidele politice: „Unele au luat treaba foarte în serios, au stabilit criterii și le-au respectat. Alții le-au mimat”.

Președintele a mai remarcat că procesul electoral din 5 iunie s-a desfășurat, în general, fără evenimente deosebite, iar sistemul de monitorizare a votului multiplu a funcționat foarte bine, notează Agerpres.

„Constatăm cu toții că la nivel național există două mari partide care și-au consolidat poziția în preferințele electoratului, mai ales în consiliile locale și județene, două partide care au împreună aproape 70%” a spus Iohannis.

 

Mă bucură, însă, faptul că au existat mulți candidați independenți și partide nou create care au intrat în competiția electorală pentru alegerile locale”.