Eurodeputații vor dezbate situația justiției și statul de drept din România în sesiunea următoare, care va avea loc la Strasbourg în februarie.

Dezbaterea va avea loc pe 7 februarie, potrivit unei decizii adoptate joi, în conferința președinților grupurilor din Parlamentul European.

Problema justiției din România a fost ridicată de grupul europarlamentar al Verzilor/Alianței Libere Europene, al cărei co-președinte Ska Keller a spus, pentru HotNews.ro, că „statul de drept în România este în pericol, iar guvernul nu ascultă cu atenție societatea civilă”.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al popularilor europeni, dar și unul dintre candidații la postul de prim-ministru propuși de PMP la consultările cu președintele Klaus Iohannis, dezbaterea „este un semnal clar că încercările PSD și ALDE de a controla și slăbi justiția nu trec neobservate. „Faptul că Parlamentul European a decis să dezbată chiar în a doua sesiune plenară din acest an situația justiției din România arată îngrijorarea serioasă existentă la nivelul Uniunii Europene față de încercările de slăbire a sistemului de justiție din România”, spune Mureșan.

„Statul de drept și independența justiției reprezintă fundamentul pe care sunt construite democrațiile consolidate din Uniunea Europeană și din NATO. În plus, funcționarea statului de drept în fiecare stat membru este esențială pentru succesul funcționării Uniunii în ansamblul ei. Dacă instituțiile sunt slabe într-un stat membru, acest lucru reprezintă un risc pentru cetățenii din toată Uniunea Europeană, un risc de securitate, în primul rând”, a adăugat eurodeputatul.

Un alt eurodeputat popular, Marian-Jean Marinescu, avertizează că România se îndreaptă spre aceeași situație în care se află în acest moment Polonia. „Am fi într-o situație extrem de stupidă ca România să dețină președinția Consiliului UE și să nu aibă drept de vot”, a spus Marinescu.