Plenul reunit al Parlamentului a dat un vot favorabil miercuri pe scrisoarea președintelui Klaus Iohannis privind organizarea referendumului pe justiție.

UPDATE 11.20 Raportul adoptat a conținut și recomandările ca prin întrebarea formulată să se respecte: Constituția României, legea 3/2000 privind desfășurarea referendumului, deciziile Curții Constituționale în materie și recomandările Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția.

Constituția României: art. 90 și art. 74 alin (2) – Problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea, care, potrivit art. 74 alin (2) din Constituție nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor.Decizia Curții Constituționale a României nr. 70/1999: ”Președintele nu poate iniția un referendum legislativ”.

Decizia Curții Constituționale a României nr. 799/2011: Punerea în acord cu Decizia 799/2011 în sensul: ”…exceptării de la referendumul cerut de președinte a problemelor de interes național care, aprobate prin exprimarea voinței poporului, ar impune revizuirea Constituției”.

Codul de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția: ”III. Pct. 3 – Textele supuse refrendumului nu trebuie să contravină dreptului internațional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democrație, drepturile omului și preeminența dreptului – statul de drept)”.

Deputatu Florin Iordache a spus că recomandările din raport au reprezentat "excesul de zel al unor colegi din Comisie", astfel că votul s-a reluat.

La al doilea vot, raportul fră recomandări a fost adoptat cu 218 de voturi "pentru", 11 de voturi "împotrivă" și trei abțineri.

+++

Solicitarea a fost adoptată cu 263 "pentru", nouă voturi "împotrivă" și o abținere.

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, acuză că raportul este un fals.

"Raportul Comisiilor este un fals. Raportul este falsificat în mod grosolan față de votul și dezbaterile din Comisie. Din nefericire, proiectul de hotărâre conține cu totul și cu totul alt text. Sunt amestecate prevederi legate de referendumul consultativ solicitat de președintele Iohannis și cu cele de referendum de modificare a Constituției. Astăzi, documentul supus votului este unul fals. Președintele are dreptul de a consulta Parlamentul. Comisiile au dat un aviz favorabil fără niciun amendament. Solicităm refacerea raportului", a spus Turcan.

În replică, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Nicușor Halici, a susinut contrariul, afirmând că Parlamentul nu vrea decât ca președintele să respecte Constituția și recomandările Comisiei de la Veneția.

Miercuri, Comisiile juridice reunite au adoptat un raport favorabil asupra cererii președintelui.

Solicitarea președintelui estri stric consultativ astfel că, indiferent ce ar fi decis parlamentarii, referendumul putea fi organizat.

Pe 1 aprilie, președintele Klaus Iohannis anunța că va consulta din nou Parlamentul cu privire la organizare referendumului pe justiție, după ce, pe 24 ianuarie 2017, acesta a transmis o scrisoare președinților celor două Camere, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la organizarea unui referendum pe tema continuării luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcție publice.