Președintele Klaus Iohannis l-a decorat joi pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua în care Preafericitul a înplinit 70 de ani.

"În semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională la călăuzirea activității pastorale, misionare, culturale, sociale și filantropice a Bisericii Ortodoxe Române, în țară și în diaspora, pentru sporirea binelui comun prin cultivarea dialogului interconfesional și interreligios, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național "Steaua României" în grad de Colan Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române", a transmis Administrația Prezidențială.

În alocuțiunea sa, Iohannis a spus că Patriarhul Daniel este întâiul Patriarh ales de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană și a urmărit în această întreagă perioadă ca Biserica Ortodoxă Română "să aibă locul ei pozitiv și bine conturat în parcursul și împlinirea destinului european al poporului român".

"Ne amintim prezența activă a Bisericii Ortodoxe Române în cadrul dezbaterilor despre libertatea religioasă și relația dintre state și Culte, prilejuită de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Evoc, de asemenea, rolul fundamental pe care vi l-ați asumat în dezvoltarea dialogului interconfesional și interreligios, în plan național și internațional. Această dimensiune a acțiunii Bisericii Ortodoxe Române se sprijină pe climatul general de armonie dintre cultele religioase legal recunoscute în țara noastră. Este fructificat, astfel, exemplul pozitiv pe care îl oferă România și cadrul nostru legislativ și instituțional în ceea ce privește libertatea religioasă", a mai precizat președintele.

Șeful statului a mai explicat că acesta a adus "o contribuție importantă la afirmarea Bisericii Ortodoxe Române ca important partener de dialog al statului român pentru consolidarea societății noastre democratice - o societate a libertății de conștiință, deschisă dialogului și îmbrățișând valorile comune ale solidarității, carității și iubirii aproapelui".

Iohannis a continuat prin a declara că Biserica Ortodoxă Română și-a dezvoltat căi mediatice moderne, care duc mesajul pastoral, misionar și umanitar al credinței până în cele mai îndepărtate comunități românești.