Eurodeputații au aprobat miercuri accesul pasiv al României și Bulgariei la Sistemul de Informații privind Vizele. Cele două state vor putea consulta și verifica datele VIS, fără a avea dreptul să intre în sistem.

Corespondență de la Strasbourg

Plenul Parlamentul European a votat astfel propunerea Consiliului de a acorda Bulgariei și României acces la sistemul de informații privind vizele (VIS).

Decizia Consiliului va permite Bulgariei și României să consulte și să verifice datele VIS, dar fără dreptul de a intra în sistem, de a le modifica sau de a le șterge.

 

”Bulgaria și România trebuie să adere la Schengen cât mai curând posibil. Votul de azi privind accesul la Sistemul de Informații privind Vizele este un pas înainte în privința întăririi controlului frontierelor externe” ale UE,

a comentat imediat după vot președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Legislativul European a apreciat încă din 8 iunie 2011, printr-o rezoluție legislativă, că Bulgaria și România sunt pregătite să intre în Spațiul Schengen.

O zi mai târziu, Consiliul UE a conchis că Bulgaria și România au îndeplinit condițiile legislației Schengen privind frontierele aeriene, terestre, cooperarea poliției, protecția datelor, sistemul de informații Schengen, frontierele maritime și vizele.

Și Comisia Europeană a susținut că cele două state îndeplinesc condițiile de aderare. Această poziție a fost reiterată recent de Jean-Claude Juncker în discursul despre Starea Uniunii, susținut luna trecută. 

Decizia politică finală privind aderarea Bulgariei și României la Schengen, care implică eliminarea controalelor sistematice la frontierele cu statele UE învecinate, trebuie luată de Consiliu cu unanimitate.

Există însă o opoziție în acest sens din partea unor state, precum Olanda, Germania sau Franța.

Imediat după discursul președintelui CE, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că România și Bulgaria nu pot fi primite momentan în Spațiul Schengen, din cauza temerilor privind coruția și controlul frontierelor.