Eurodeputații au adoptat reguli privind restricționarea finanțării acordate statelor membre care înregistrează deficiențe în privința statului de drept.

Documentul, care include „reguli de înghețare a plăților UE către țările membre care pun în pericol statul de drept, prin acțiuni precum intervenția în instanțele judecătorești sau lipsa măsurilor împotriva fraudei și a corupției”, a fost adoptat joi cu 397 voturi pentru, 158 de voturi împotrivă și 69 de abțineri.

Comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger, care a reprezentat Comisia Europeană la dezbaterea de miercuri din Parlament, a spus că Uniunii îi va fi mai bine în viitorul Cadru Financiar Multianual cu acest instrument. El a subliniat că PE a întărit propunerile Comisiei în domeniu și și-a exprimat speranța ca acestea să fie ameliorate și în urma cooperării cu Consiliul, notează Agerpres.

„Democrația nu este niciodată de la sine înțeleasă. Asta ar trebui să ținem minte. Cel mai important lucru pentru susținerea unei țări este statul de drept. Pentru că democrația nu este niciodată perfectă. (...) Dacă vrem să apărăm democrația, trebuie să apărăm statul de drept. A fost dureros de clar că mecanismele prezente nu opresc guvernele pe acest drum dificil. Potrivit propunerii Comisiei, pentru ca UE să-și protejeze interesele financiare ar trebui să poată impune măsuri precum suspendarea fondurilor UE în conformitate cu gravitatea deficienței”, a afirmat Petri Sarvamaa, raportor asdupra regulamentului, în cuvântul său introductiv, precizând că baza legală este în reglementările financiare, nu în articolul 7 din Tratat.

Eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu (PPE) a afirmat în cadrul dezbaterii că regulamentul este unul necesar. „Bugetul UE trebuie să fie cheltuit cu eficiență, respectând regulile din toate punctele de vedere. Dacă un stat membru nu respectă una dintre valorile fundamentale ale Uniunii, statul de drept, trebuie să existe posibilitatea să se intervină pentru a proteja banii europeni. Propunerea raportorilor elimină o parte dintre neclaritățile textului Comisiei, dar au mai rămas prevederi care trebuie îmbunătățite”, a spus Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE în PE, enumerând câteva dintre ele.

„Nu se identifică concret, clar și detaliat modul în care deficiențele statului de drept afectează protejarea intereselor financiare ale Uniunii. Nu este clar stabilită proporționalitatea măsurilor de sancționare cu prejudiciile aduse bugetului UE de deficiențele statului de drept. Nu se oferă suficiente garanții că beneficiarii proiectelor își vor primi banii în cazul unei suspendări de plăți pentru statul respectiv. Procedura de declanșare a mecanismului de condiționare se suprapune cu procedura prevăzută la articolul 7 din Tratatul UE. Eu sper că negocierile cu Consiliu vor reuși să elimine toate neclaritățile, pentru a elabora un regulament aplicabil în beneficiul cetățenilor", a mai afirmat el.

În schimb, eurodeputații PSD au transmis că, deși e o idee bună, implementarea poate lăsa loc abuzurilor.

„UE devine cu fiecare zi o fermă orwelliană în care unele state sunt mai egale decât altele. În cuprinsul raportului se vorbește de mai multe ori de Mecanismul de Cooperare și Verificare. Dar din câte știu eu acest mecanism nu îl au decât două state din UE. Eu vă propun, domnule comisar, domnule președinte, dacă doriți ca mâine să votăm acest raport, înainte de acest vot să votăm ca toate statele din UE să aibă MCV. Implementați-l și la dvs acasă, căci altfel acest raport nu va crea egalitate între state”, a spus Maria Gabriela Zoană la dezbaterea din plenul PE.

„Principiul protejării UE poate să fie unul bun, dar procedura mă îngrijorează foarte tare. Cine va fi în acest context câinele de pază al democrației în UE? Lecturând raportul de față am avut sentimentul că ne transmite frica că va rămâne cu buzunarele goale Comisia Europeană. Și vă dau un simplu exemplu. Amendamentul 12 care spune că identificarea unor deficiențe generalizate o face Comisia, bazându-se pe informații primite din toate sursele pertinente. Ce înseamnă surse pertinente? Eu sunt avocat și știu că într-o astfel de situație trebuie să fie o formulare foarte clară. Surse pertinente înseamnă mass-media, înseamnă organizații, colegi din alte țări binevoitoare? Dle președinte, trebuie să privim cu foarte mare atenție o astfel de reglementare”, a mai spus eurodeputata PSD.

Europarlamentarul Răzvan Popa a spus, la rândul său, că adoptarea unui mecanism care să sancționeze statele UE prin tăierea fondurilor europene poate deveni un element politic periculos și discriminatoriu, pentru că mecanismul propus nu se bazează pe criterii obiective, clare și nearbitrare.

Proiectul este acum transmis Consiliului UE.