PE e profund îngrijorat de legislația reformată referitoare la legislația judiciară și penală din România, în special cu privire la potențialul de a submina independența sistemului judiciar,potrivit unui draft al rezoluției care va fi votată în plen.

Documentul obținut de Mediafax este doar o variantă de lucru care ar putea fi votată în ședința de plen a Parlamentului European, din data de 14 noiembrie, conform agendei provizorii.

Draftul amintește de principiile Uniunii Europene care spun că UE "se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept și respectării drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținând minorităților, și întrucât aceste valori sunt comune pentru Statele membre într-o societate în care prevalează pluralismul, nediscriminarea, toleranța, justiția, solidaritatea și egalitatea între femei și bărbați".

Totodată, documentul face trimitere și la avizele Comisiei de la Veneția și la independența sistemului judiciar care este "consacrată la articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale și la articolul 6 din CEDO și reprezintă o cerință esențială a principiului democratic al separării puterilor".

Documentul vorbește și despre "existența unei dezbateri continue cu privire la rolul Serviciului Român de Informații (SRI) și presupusa sa intervenție în cadrul activităților sistemului judiciar român, ridicând întrebări cu privire la posibila amploare și modalități ale unei astfel de ingerințe”. (Detalii, pe Mediafax.ro)