Președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Serghei Stanișev, a transmis miercuri, la o reuniune a formațiunii, că relațiile cu PSD sunt înghețate, până când Guvernul României își clarifică angajamentul față de statul de drept.

UPDATE

La conferința Eurosfat 2019, eurodeputatul PSD Andi Cristea a ținut să precizeze că reprezintă Partidul Social-Democrat și nu S&D.

+++

”Acest tratament al unor colegi din PES este inadmisibil. Ne putem aștepta la mistificări și acuzații fără acoperire din partea adversarilor politici ai PSD, dar nu din partea propriei familii”, a transmis Biroul de Presă al Partidului Social-Democrat, precizând că, în realitate, situația PSD nu a fost discutată în cadrul întâlnirii PES, ceea ce indică faptul că acea poziționare nu reflectă poziția de ansamblu a formațiunii.


”Dar, dacă sunt colegi în PES care au îngrijorări cu privire la statul de drept din România, așteptăm cu interes să ne spună concret care sunt aspectele care îi îngrijorează. Până acum, nimeni dintre cei care s-au arătat îngrijorați de situația din România nu a putut indica un element concret care să le justifice îngrijorarea. De aceea considerăm că toată această poveste legată de statul de drept din România este mai degrabă o chestiune motivată de o logică electorală, decât de o îngrijorare reală”, se arată în comunicat.

Social-democrații sunt încrezători că subiectul se va stinge după alegerile europarlamentare din 26 mai: ”Atunci, după alegeri, situația va fi cu totul alta, când cei aleși în numele PSD vor avea o poziție mult mai puternică. Atunci va veni și răspunsul nostru. Însă acum nu vom intra în acest joc și nu e cazul să-i acordăm o atenție mai mare decât e cazul”. 

+++

În timpul reuniunii de la Bruxelles, bulgarul Serghei Stanișev a reiterat îngrijorările PES  privind statul de drept din România.

Potrivit unui comunicat, el i-a informat pe premierii, comisarii și liderii de partid membri ai PES, că, ”până când Guvernul României nu-și clarifică angajamentul față de statul de drept și urmează recomandările Comisiei Europene”, conducerea PES consideră că relațiile cu PSD sunt ”înghețate”.

Stanișev susține că apartenența PSD la familia socialiștilor europeni va fi discutată în iunie, la viitoarea întâlnire a conducerii PES, care va avea loc în iunie. Până atunci, PES nu va mai organiza niciun eveniment împreună cu PSD.


Și Katarina Barley, ministru german al Justiției și candidată a socialiștilor la europarlamentare, a declarat la Berlin că în ultimii ani, socialiștii europeni nu i-au invitat pe colegii români la niciun fel de evenimente.

De altfel, liderii PSD nu prea au fost văzuți la evenimentele mai importante ale PES din ultima perioadă, cu excepția Congresului de la Madrid din februarie. Liviu Dragnea s-a dus la reuniune cu un discurs destinat electoratului român, dar el oricum n-a fost ascultat de unii lideri socialiști, care nu și-au pus căștile pentru a asculta traducerea.

Barley făcea o comparație cu relație dintre PPE și Fidesz-ul lui Viktor Orban, conchizând că socialiștii au fost mult mai fermi cu PSD.

Problemele provocate de Viktor Orban și Liviu Dragnea sunt mai vechi, dar formațiunile europene din care fac parte s-au trezit abia în pre-campania pentru europarlamentare să ia măsuri. Sau, mai bine zis, să anunțe măsuri împotriva lor, evident după europarlamentarele din mai.

Luna trecută, PPE a decis suspendarea Fidesz, o suspendare pentru care a votat chiar și Viktor Orban, dând impresia că, în realitate, am avut de-a face cu o înțelegeri din rațiuni electorale.

Ca și PES, PPE va decide dacă exclude sau nu formațiunea premierului ungar abia după europarlamentarele din mai.

Tot în martie au fost demarate și procedurile pentru excluderea românilor din Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, se arată într-o scrisoare a liderului deputaților ALDE, Guy Verhofstadt, intrată în posesia Europa FM. Verdictul: tot după europarlamentare.