Președintele PMP, Eugen Tomac, a prezentat marți un raport privind guvernarea PSD în perioada 2017-2018, unde sunt prezentate promisiunile și (ne)realizările actualei guvernări.

Raportul, intitulat "Topul promisiunilor mincinoase ale PSD. Efecte ale politicii dezastruoase sub guvernarea PSD", cuprinde 12 capitole în care PMP arată ce a promis PSD în campanie electorală și ce a realizat.

Astfel capitolele raportului sunt: Macroeconomie și fiscalitate, Justiție, Infrastructură, Sănătate, Educație, Mediul de afaceri, Muncă și justiție socială, Agricultură și dezvoltare rurală, Afaceri interne, Politica de apărare și securitate națională, politica externă și afaceri europene, Cultură, culte, minorități.

Eugen Tomac a precizat că "această broșură va fi tipărită în sute de mii de exemplare și va ajunge în fiecare casă din România".

El a mai punctat că va discuta cu PNL și USR privind înființarea unei Comisii de anchetă în care Guvernul să dea explicații. Tomac acuză Guvernul de "subminarea economiei naționale" prin măsurile din ultima perioadă.

În broșură, PMP a deschis fiecare capitol cu câte o gafă a premierul Viorica Dăncilă și a altor miniștri.

Ce nemulțumiri reclamă PMP

La capitolul macroeconomie și fiscalitate, PMP spune că PSD a promis, printre altele,  modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2018 sau extinderea cotei TVA de 0% pentru vânzarea de locuinţe şi pentru împrumuturi în agricultură, începând cu 1 martie 2017, în schimb deficitul bugetar este aproape de limita maximă de 3% din PIB – 2,88% din PIB în 2017 și în 2018.

În domeniul Justiției, coaliția de guvernare a promis creșterea eficienței și a calității actului de justiție și faptul că Executivul și CE vor coopera pentru ridicarea MCV în mandatul actualei Comisii, dar "au compromis statul de drept" prin modificarea legilor justiției, a Codurilor penale sau prin demiterea șefei DNA.

De asemenea, pentru domeniul infrastructurii PSD a promis proiecte noi de investiții în autostrăzile Sibiu – Pitești, Comarnic – Brașov, Sibiu – Brașov, Tg. Mureș – Tg. Neamț, Tg. Neamț – Iași – Ungheni, Pitești-Craiova, iar Liviu Dragnea a promis realizarea a șase autostrăzi.

O altă critică adusă de PMP este faptul că a fost promisă construcția, cu finanțare din FSDI, a opt spitale regionale și a unui spital republican, în București, dar în prezent doar 40% dintre spitalele din România au autorizații sanitare de funcționare formale.

În Educație a fost promisă construcția a 2.500 de creșe, grădinițe și unități afterschool și dezvoltarea învățământului profesional și tehnic de nivel 5 terțiar non-universitar, prin susținerea acestuia de către stat, în domenii cu potențial de creștere, relevante pentru dezvoltarea economică a României, dar realitatea arată că 1 din 5 copii nu merge la școală niciodată, 43% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-29 de ani trăiesc în risc de sărăcie și salariile profesorilor sunt, în continuare, neatractive.

Pentru mediul de faceri au fost promise stabilitate și predictibilitate legislativă și fiscală, adoptarea legii lobby-ului și înființarea liceelor de antreprenoriat, dar s-a ajuns la suprataxarea băncilor, a companiilor din energie, de comunicații, de jocuri de noroc și au fost introduse 236 de noi reglementări care modifică sau completează Legea Codului fiscal în anul 2018.

La capitolul Muncă și justiție socială, PMP notează că reducerea costurilor administrative pentru angajator cu până la 18%, prin crearea Cardului de Asigurat în Sistemul Asigurărilor Sociale și formarea unei rețele naționale de experți în domeniul egalității de șanse sau reducerea vârstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil, pentru mamele cu cel puțin trei copii. Cu toate acestea, PSD a amânat mai întâi indexarea pensiilor cu 6 luni, de la 1 ianuarie 2018 la 1 iulie 2018 și de la 1 ianuarie 2019, PSD-ALDE taie în medie cca. 102 lei pe lună din pensia fiecărui român, drept pe care pensionarii îl aveau prin Legea pensiilor care este încă în vigoare, adică prin indexarea cu 100% creșterea prețurilor și cu 50% din creșterea salariului mediu brut.

În agricultură s-au promis, printre altele, refacerea și extinderea sistemului de irigații și un program de înființare a centrelor de colectare și procesare pentru legume/fructe și pentru unele produse de origine animală, dar pesta porcină africană a făcut ravagii.

La Afaceri interne, PMP reclamă, din nou, violențele de la protestul din 10 august 2018. La politica de apărare și politica externă se reclamă nefolosirea celor 2% din PIB alocați pentru apărare sau decizia lui Liviu Dragnea de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.

La cultură, PMP afirmă că nu s-a sărbătorit cum se cuvinea Centenarul, din cauza altor preocupări pe care le-a avut Guvernul.

Raportul privind guvernare PSD în perioada 2017-2018 poate fi consultat integral AICI.