Liberalii trebuie să decidă dacă Alina Gorghiu rămâne singură la șefia PNL până după alegerile din decembrie sau vor continua cu o conducere bicefală, înlocuindu-l pe Vasile Blaga, care s-a retras după ce a început urmărirea penală împotriva sa.

UPDATE: Liderii aripii democrat-liberale din PNL au decis sâmbătă, după două ore de dezbateri, ca Alina Gorghiu să rămână președinte unic al PNL, în timp ce europarlamentarul Daniel Buda să aibă împuternicire de a vota listele pentru alegerile parlamentare ca prim-vicepreședinte.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a fost desemnat șef de campanie al PNL la alegerile parlamentare, preluând coordonarea campaniei de la fostul lider al partidului Vasile Blaga, care miercuri și-a dat demisia din funcția de copreședinte, după începerea urmăririi penale împotriva sa pentru fapte de corupție.

Decizia urmează să fie validată în Biroul Politic al PNL care va avea loc săptămâna viitoare. Tot săptămâna viitoare, Partidul Național Liberal urmează să convoace Consiliul Național de Coordonare, forul cel mai apropiat de Convenția Națională, pentru validarea deciziei luate de democrat-liberali, privind președinția unică a partidului și desemnarea lui Daniel Buda prim-vicepreședinte, pentru a contrasemna listele la alegerile parlamentare. 

++++++ 

Aripa democrat-liberală din PNL s-a reunit sâmbătă, la sediul central al partidului din Aleea Modrogan, pentru a analiza și a supune la vot o propunere de copreședinte în locul lui Vasile Blaga, care s-a restras în urma începerii urmării penale împotriva sa. În acest moment, exista mai multe tabere inclusiv în interiorul fostului PDL, dar și o opțiune a liberalilor, pentru păstrarea Alinei Gorghiu ca președinte unic, până după alegerile parlamentare, scrie news.ro.

Mai mulți lideri ai fostului PDL au fost vehiculați în aceste zile ca potențiali înlocuitori ai lui Vasile Blaga: liderul de la Arad, Gheorghe Falcă, prim-vicepreședinții Cătălin Predoiu, Adriana Săftoiu și Gheorghe Flutur, dar și europarlamentarul Daniel Buda.

Alegerea va ține cont de susținerea pe care aceștia o au în teritoriu. În plus, un cuvânt important îl va avea Vasile Blaga, fostul lider al PDL, care a anunțat că, deși rămâne membru simplu în partid, dorește să contribuie la păstrarea unității echipei liberale.

După anunțul lui Vasile Blaga că demisionează de la conducerea PNL, democrat-liberalii din partid au început o cursă contra cronometru pentru găsirea înlocuitorului în fruntea partidului.

Aceștia invocă articolul 160 din Statutul noului PNL, care prevede că actuala conducere a partidului este bicefală. Și atrag atenția că orice modificare a Statutului presupune convocarea Convenției Naționale, care ar duce la conflicte în interiorul partidului, între cele două aripi, dar și la ieșirea din logica de campanie electorală, care ar trebui să îi preocupe pe toți liderii de filiale, în această perioadă de precampanie.

În plus, potrivit acestora, există riscul ca orice modificare la Statut, în absența înregistrării la Tribunal, să fie atacată, în campania electorală, devenind o vulnerabilitate pentru partid, la alegerile parlamentare.

Deși foștii lideri PDL au exclus varianta ca acest post de copreședinte PNL să rămână vacant, varianta ca Alina Gorghiu să fie împuternicită să continue singură la conducerea partidului este susținută de liberali și promovată, prin declarații publice, atât de vicepreședintele Eugen Nicolăescu cât și de liderul PNL București, Cristian Bușoi.

Potrivit unor surse din partid, următoarea ședință a Biroului Politic Național al PNL, în care se va valida propunerea de copreședinte, va avea loc marți.