Deputata USR Oana Țoiu acuză că marți, în plenul Camerei Deputaților, "fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare PSD și PNL propun măriri în amendamente noi fără număr".

UPDATE

Majorările salariale au fost votate marți de plenul Camerei Deputaților. PNL, PSD și UDMR au inițiat și votat creșterile, iar cele două proiecte merg acum la Klaus Iohannis pentru a fi promulgate.

Decizia Coaliției de guvernare vine la o săptămână după ce șeful PSD, Marcel Ciolacu, declara că "legea salarizării unitare nr. 153/2017 a avut derogări de amânare, iar ea trebuie respectată, de aceea Coaliția de guvernare a decis acordarea unui sfert din diferența de salariu cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public începând cu 1 iulie".

Tot Ciolacu vorbea și despre faptul că "trebuie strânsă cureaua" din cauza deficitului bugetar.

"Eu, astăzi de dimineață, cu secretara generală a Camerei Deputaților, am început să facem această listă, de unde se face această economie de 10%. E pentru prima oară când statul strânge cureaua și nu românii. Este o abordare, din punctul meu de vedere, corectă”, a afirmat el, citat de Agerpres. 

USR contestă la CCR măsurile și acuză Coaliția de "iresponsabilitate bugetară în formă continuată"

Potrivit USR, majoritatea PSD-PNL-UDMR a introdus în ședința de plen de marți, fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare, amendamente care duc la creșterea salariilor pentru angajații din ministerele Sănătății, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar și pentru angajații care gestionează fonduri europene.
 
„Astăzi, în plenul Camerei Deputaților, fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare, PSD și PNL au propus – și au votat –  măriri fără număr. Nu contează că avem deficit bugetar-record, că ne împrumutăm la rate de dobândă-record, ei nici măcar nu s-au obosit să facă un calcul, să vadă cât costă ceea ce propun.
Ceea ce fac ei acum nu este recompensarea performanței, ci creșterea inechităților între angajații la stat cu creșteri mari în aparatul central (unde au și angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la începutul guvernării) și creșteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult (de exemplu, în educație, la clasă)”, explică deputata Oana Țoiu.
 
„Coaliția de guvernare ne anunța ieri-alaltăieri că va strânge cureaua la stat. În spatele ușilor închise, discută doar despre ce salarii să crească la stat și, desigur, ce taxe vor crește pentru românii care în plină criză primesc nota de plată. Răsfățații statului își măresc salariile din banii contribuabililor. Astăzi, 117 parlamentari ai coaliției socialiste de guvernare au votat creșterea salariilor pentru primari și viceprimari. Atenție, toate salariile din primării se raportează la salariul primarului, care prin urmare vor crește și ele. Pentru ei se găsesc mereu bani. Pentru românii care plătesc taxe jumătate din prețul unui litru de carburant, taxe pe facturile de energie și, mai ales, jumătate din salariu în alte taxe la stat, nu există spațiu bugetar”, subliniază deputatul Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

+++

"Nu contează că avem deficit bugetar record, că ne împrumutăm la rate de dobândă record, ei nici măcar nu s-au obosit să facă calculul de cât costă ceea ce propun. Nu sunt împotriva salarizării corecte a performanței în sistemul public, deloc, dacă vrem ca oamenii să facă treabă bună au nevoie să fie plătiți corect", a scris Oana Țoiu pe pagina ei de Facebook.

Ea spune că ce fac acum cei din PNL și PSD nu este recompensarea performanței, ci creșterea inechităților între angajații la stat cu creșteri mari în aparatul central (unde au și angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la începutul guvernării) și creșteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult (de exemplu în educație la clasă).

"În mijlocul unei crize economice care bate la ușă generează și o competiție aproape imposibilă pentru angajatorii privați din multe județe care nu vor mai putea atrage oamenii de care au nevoie pentru că statul va plăti mult mai bine și, în multe județe, ajungi să lucrezi acolo doar cu un mare noroc (știu sigur că sunt și oameni corecți și profesioniști, i-am întâlnit direct pe o parte) sau cu pile la Partidul Unic", a adăugat aceasta.

Amendamentele noi ale legilor la vot în plen:

Plx 60/2022

Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului sănătății;

Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”

Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”

Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect.

Plx 21/2022

de la 1 iulie 2022, pentru toți bugetarii majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021
de la 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat sau promovat cuantumul brut al salariilor/soldelor se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 și cele din luna iunie 2022.

(era necesar avansul pe legea salarizării unitare dar și aici păstrează decalajele deja create)

de la 1 iulie 2022, pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15%.