Cu doar două zile înainte de votul pentru scoaterea premierului Grindeanu de la Palatul Victoria, poziția partidului care poate face diferența, UDMR, rămâne încă neclară. Cel mai important partid de opoziție a decis, oficial, că nu va vota.

20/06 Negocierile purtate luni seara între liderii PSD, ALDE și UDMR pentru sprijinul maghiarilor la moțiunea de cenzură s-au încheiat fără un acord final, potrivit unor surse politice citate de HotNews.ro. Negocierile s-au suspendat pentru că UDMR nu a acceptat cererea PSD ca din legile cerute de maghiari să lipsească sancțiunile. Există trei mari seturi de cereri ale UDMR: modificări la Legea 215 a administrației publice locale, impunerea unei Zile a maghiarilor și votarea unui statut al minorităților care ar garanta dreptul la autonomie culturală. În plus, PSD și ALDE au acceptat modificări esențiale la Legea Educației, printre care și Bacalaureat diferențiat pentru elevii maghiari.

19:21 "PSD plătește în avans voturile UDMR pentru căderea guvernului, utilizând Parlamentul României. Azi, după negocierile dintre Liviu Dragnea și Kelemen Hunor, parlamentarilor li s-a schimbat programul, fără nicio explicație. În loc de plen se lucrează în comisii, iar acolo au intrat doar proiectele de lege în care UDMR are interese. Acum se discută la Comisia de Agricultură Codul Silvic, pe repede înainte, pentru a putea intra la vot final în plen mâine", a scris pe Facebook deputatul USR Adrian Prisnel.

Acesta a mai scris că ședința a fost convocată neregulamentar, cu mai puțin de 24 de ore înainte.

"Sunt multe amendamente utile, sau inofensive, dar și câteva pe care nu le-am avut în față, și care, auzindu-le sună foarte mult a «pork». De exemplu, un amendament UDMR pare să lase pădurarul să exploateze, dar să și transporte lemnul. La alte comisii proiectul de lege care scade pragul pentru aplicarea dreptului la utilizarea limbii materne de la 20% la 10%", a mai comentat deputatul.

19:00 După ce au așteptat 45 de minute în sala de ședință, deputații au fost anunțați că ședința se amână pentru marți, la ora 10:00. Din informațiile HotNews.ro, cei de la UDMR și PSD care au lucrat la amendamente pentru proiect nu au reușit să le finalizeze și mai aveau mult de lucru la ele. 

17:52 Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, după discuțiile cu UDMR, că social-democrații nu ”vând” Transilvania, iar în privința adoptării chiar astăzi în comisii a legii prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România, el a spus că sunt și alte minorități, precum turcii și tătarii, care au zile instituite prin lege. Liderul PSD a admis că se negociază cu UDMR proporția de populație într-o comunitate de la care minoritățile pot folosi limba maternă în administrație, relatează News.ro.

17:48 Totodată, la Senat, comisiile de administrație publică și pentru drepturile omului au întocmit raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România.

Potrivit proiectului, angajatorii vor acorda o zi liberă, la cerere, persoanelor aparținând comunității maghiare, pentru participarea la manifestările dedicate comemorării zilei de 15 martie. 

17:44 Trei comisii parlamentare din Camera Deputaților au fost convocate de urgență pentru a da un raport pentru proiectul de lege cu miză esențială al UDMR, depus abia la finalul lunii mai, prin care se scade pragul de 20%, cât este în prezent, la 10% al numărului persoanelor aparținând minorității naționale din totalul populației unei localități necesar pentru ca autoritățile să asigure folosirea limbii materne, dar și introducerea conceptului "număr semnificativ de cetățeni" în acest caz.

Deputații din trei comisii - juridică, drepturile omului și administrație au fost convocați în jurul orei 16:30 pentru ora 18:00 la ședința pe acest proiect. Mai mult, cei din Comisia juridică avuseseră deja ședință și, la câteva minute după încheierea ei, au primit sms pentru ora 18:00, au precizat surse parlamentare pentru HotNews.ro.

Camera Deputaților e prima cameră sesizată.

17:42 Deputații aparținând minorităților naționale vor fi prezenți la moțiunea de cenzură și vor vota așa cum vor crede de cuviință, a anunțat liderul grupului, Varujan Pambuccian.

17:33 "Moțiunea de cenzură este instrumentul majorității și al parlamentarilor din orice grup de a controla, de a da jos Guvernul. Eu cred că un principiu trebuie să fie clar pentru toată lumea: cei care au fost votați și dețin majoritatea trebuie să aibă și posibilitatea și dreptul de a schimba miniștrii, inclusiv, la un moment dat, premierul, dacă doresc. Ei acest lucru fac, ar fi fost bine să facă fără scandal, fără acest circ, dar rolul și principiul trebuie să funcționeze, indiferent cine asigură majoritatea. Acesta este punctul nostru de vedere, astăzi, mâine vom stabili, dar principiul trebuie respectat", a declarat Kelemen Hunor, luni, la Parlament, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă acest principiu de care a vorbit poate da de înțeles că UDMR va susține moțiunea, Kelemen Hunor a răspuns: "Nu știu unde vă duce cu gândul, nu am această capacitate de a ghici, deci e posibil și această variantă dacă ne gândim la principiu. Oricum, noi avem o colaborare parlamentară de jumătate de an, din februarie, și noi săptămânal ne întâlnim. Liderii se întâlnesc săptămânal, și la Senat, și la Cameră, și noi ne întâlnim dacă nu săptămânal, de două ori pe lună cu domnul Dragnea, cu domnul Tăriceanu și discutăm toate aspectele din politică. Eu m-am întâlnit și cu domnul Grindeanu în calitate de premier. Deci, nu e nimic nou sub soare, nu ne întâlnim astăzi prima dată".

16:35 Membrii minorităților parlamentare, au decis, în urma discuțiilor cu PSD-ALDE, ca fiecare să voteze "așa cum dorește".

update 14:50 Liderii minorităților din Parlament se află, la această oră, la negocieri împreună cu PSD-ALDE și UDMR. Pentru UDMR este deja a doua tură de negocieri de astăzi.

***

Partidul Național Liberal (PNL), principalul partid de opoziție, a decis, oficial, luni, că parlamentarii săi vor fi prezenți la plenul reunit de miercuri în care se va dezbate moțiunea de cenzură, dar nu vor vota.

Decizia a fost luată în ședința Biroului Executiv al partidului și anunțată de noul lider al PNL, Ludovic Orban, potrivit News.ro.

"Am luat decizia ca parlamentarii PNL să fie prezenți în sală și să nu voteze. Reglări de conturi de tip mafiot din interiorul PSD-ului, care nu au nicio legătură cu interesul țării, au generat o criză politică gravă cu consecințe extrem de serioase asupra imaginii României în lume, asupra bunului mers al economiei și al societății. Somăm partidul de guvernământ să pună punct acestei crize care a fost provocată de ei, din interese obscure și cu niște obiective pe care noi nu le putem înțelege. (...) Suntem azi în situația în care un impostor ocupă abuziv Palatul Victoria, iar în Parlament nu știm dacă mai există o majoritate parlamentară care să fie conformă cu voința exprimată de cetățeni. Perpetuarea crizei politice poate să aibă grave consecințe pentru România, ca atare am decis să nu ne amestecăm ca partid politic în această răfuială între două clanuri din interiorul PSD, pentru că noi suntem și împotriva clanului Dragnea, și împotriva clanului Ponta-Grindeanu", a declarat Orban, citat de Agerpres.

Noul președintele PNL a mai afirmat că are încredere că toți parlamentarii liberali, cu care urmează să aibă o întâlnire în cursul zilei de luni, vor respecta poziționarea partidului.

"Am încredere în toți parlamentarii PNL, am încredere în faptul că vor respecta poziționarea politică a partidului (...) și voința cetățenilor care i-au votat și i-au trimis în Parlament. PNL este în opoziție, nu voi mai îngădui nicio negociere pe sub masă, nicio negociere de culise și niciun blat cu partidul de guvernământ. (...) Cred că nimeni din C.A.P-ul vechililor roșii nu își imaginează că poate să negocieze cu mine, mai ales pe tema răfuielii dintre ei", a conchis Orban, mai scrie Agerpres.

De altfel, parlamentarii PNL nu au participat nici duminică la citirea în plen a moțiunii de cenzură, decizia fiind luată tot de Ludovic Orban, imediat după ce a fost ales președinte. Acesta spunea, încă de duminică, că în opinia sa, PNL nu ar trebui să voteze la moțiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu.

UDMR-ul, singurul partid care încă îi ține pe jar pe social-democrați

Poziționare oficială a tuturor partidelor de opoziție - PNL, USR și PMP, care au decis că nu vor vota la moțiunea de cenzură împotriva premierului Sorin Grindeanu - face ca UDMR să rămână singurul care poate face diferența în votul de miercuri.

Iar reprezenții comunității maghiare par să știe foarte bine că rolul lor este crucial în moțiunea de cenzură având în vedere că aceștia duc negocieri repetate încă de luni dimineață cu ambele tabere: cea condusă de Dragnea-Tăriceanu și cea condusă de Grindeanu-Ponta.

Potrivit unor surse UDMR citate de Digi24, liderii comunității maghiare și-ar condiționa votul prin niște propuneri legislative.

UDMR ar putea să aleagă nu voteze

Dacă UDMR nu obține ce își dorește nici de la PSD-ALDE, nici de la Grindeanu-Ponta, sunt șanse ca partidul să aleagă să nu se implice în conflictul social-democraților, după cum chiar liderul UDMR Kelemen Hunor a arătat sâmbătă. Acesta a lăsat să se înțeleagă atât faptul că nu urmărește, personal, funcția de vicepremier, dar și că nu își dorește foarte tare să se implice în criza de la Guvern.

"Spunem răspicat că pentru această situație neplăcută, absolut de cartea recordurilor, coaliția de Guvernare se face vinovată și este responsabilă. Astăzi am analizat situația și am primit un mandat de a discuta cu toți cei care doresc o discuție cu noi. Începând de luni vom discuta cu reprezentanții Guvernului, ai coaliției de guvernare și cu oricine dorește să avem o discuție pe această situație creată. Nu vrem să decidem în privința conflictelor de partid și nu vrem să intervenim sau să arbitrăm", spunea Kelemen Hunor, citat de News.ro, sâmbătă, după Consiliul Permanent al UDMR.

"Nu se pune problema să îl susținem pe domnul Dragnea sau pe domnul Grindeanu. Trebuie să acceptăm că majoritatea are dreptul de a schimba Guvernul. Nu am discutat și nu discutăm despre portofolii, nu discutăm despre asta până nu clarificăm principiile. Nu sunt personal interesat de poziția de vicepremier. Nu am astfel de ambiții nici dacă am ajunge la o asemnea fază a discuțiilor, dar nu sunt convins că ajungem până acolo", a mai subliniat el.

Negocierile pot dura până în ultima secundă

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a confirmat, luni, că au avut loc "discuții exploratorii" cu UDMR, dar și că acestea vor continua și în următoarele zile.

"Vă pot confirma. Am avut astăzi discuții exploratorii (cu UDMR - n.r.) care vizează mai degrabă chestiuni pe termen scurt, și nu problemele pe termen lung. O să continue discuțiile cu ei astăzi și mâine și, pe măsură ce vom avansa în conținut, o să vă punem la curent", a declarat Tăriceanu, citat de News.ro.

De asemenea, șeful Senatului este de părere nu ar trebui ca alte grupuri parlamentare să încerce să blocheze ceea ce dorește majoritatea, respectiv să soluționeze criza politică.

Lupta pentru voturile parlamentarilor maghiari este cu atât mai importantă cu cât, potrivit informațiilor transmise de Digi24, în jur de 20 de parlamentari PSD-ALDE au spus că nu vor vota moțiunea. În plus, frica este cu atât mai mare cu cât moțiunea de cenzură însăși, citită duminică în plenul Parlamentului, a fost votată doar de 222 de parlamentari PSD și ALDE, având, astfel, din prima, cu 11 mai puține voturi decât este nevoie să treacă și să-l scoată pe premierul Grindeanu de la Palatul Victoria.

UDMR, ca și PNL, USR și PMP a lipsit, duminică, de la citirea în plen a moțiunii de cenzură.

În același timp, tot în jur de 20 de parlamentari de la alte partide este numărul pe care președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, l-a înaintat încrezător afirmând că aceștia vor vota moțiunea de cenzură a PSD și ALDE, potrivit News.ro.

În orice caz, reprezentanții PSD sunt optimiști. Dacă, luni dimineața, spuneau că ar avea 250 de voturi necesare pentru demiterea Guvernului Grindeanu, la amiază, aceștia au spus că au adunat chiar 270 de voturi, ca urmare a negocierilor purtate cu parlamentarii de la alte partide, după cum relatează Digi24.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi dezbătută și votată în plenul reunit al Parlamentului, miercuri, de la ora 11:00.