La nici o lună după ce pierdea președinția, premierul Victor Ponta semna o ordonanță de urgență prin care membrii academiei-fantomă a lui Gabriel Oprea aveau să primească rente ca ale membrilor Academiei Române, dublu față de cât prevedea legea.

Prin aceeași ordonanță, care poartă numărul 83 din 12 decembrie 2014, Cabinetul Ponta le mai făcea un favor academicienilor lui Oprea: Guvernul dădea pentru prima dată fonduri de la buget către Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN). Mai exact, de la bugetul Ministerului Educației Naționale.

ASSN este o academie înființată de Gabriel Oprea despre care EurActiv.ro a descoperit că îl are, printre membri, pe actualul ministru al Educației, Adrian Curaj.

Până la acel moment, ASSN - înființată în 2012, la capătul unui proces legislativ ce a început în 2011 - își remunera membrii aleși pe viață cu o indemnizație lunară viageră egală cu salariul mediu pe economie, iar membrii corespondenți primeau jumătate din acești bani. Indemnizațiile membrilor erau acordate, până la ordonanța lui Ponta, „în limita fondurilor disponibile”, instituția fiind auto-finanțată.

Prin ordonanța 83 dată în 12 decembrie 2014, Guvernul Ponta ia o serie de măsuri pentru menținerea unui echilibru bugetar, în condițiile în care anumite restricții impuse pe timp de criză ar fi ieșit din vigoare începând cu anul 2015. 

Deși nota de fundamentare a ordonanței de urgență nu menționează nimic în legătură cu Academia de Științe Militare - denumirea inițială a ASSN, în vigoare la acel moment și care s-a schimbat în 2015 - două articole din ordonanța care modifică mai multe acte normative în vigoare se referă chiar la banii academicienilor lui Oprea.

Articolul 26 din ordonanță modifica alineatele (1) și (2) ale articolului 10 din Legea 56/2012, cea inițiată de Oprea, prin care se înființa Academia de Științe Militare, devenită ASSN. Modificare constă în cuantumul indemnizației lunare viagere pe care aveau s-o primească membrii academiei. Dintr-o indemnizație egală cu un salariu mediu pe economie, aceasta se transformă într-una „egală cu indemnizația membrilor titulari ai Academiei Române”. Membrii corespondenți ai ASSN primesc aceeași cotă, jumătate din venitul unui membru „plin”.

Articolul 27 din ordonanță prevede că indemnizațiile, care până acum se asigurau din fondurile proprii ale organizației, de-acum „se asigură din sume alocate de la bugetul de stat, prin transferuri din bugetul Ministerului Educației Naționale."

Cât le-a dat Ponta în plus academicienilor lui Oprea din banii Educației?

Legea de înființare a ASSN a fost publicată în Monitorul Oficial în 26 martie 2012. În luna următoare, un salariu mediu net în România era de 1.553 de leiÎn noiembrie 2013, de pildă, salariul mediu net ajungea la 1.650 de lei, iar în iulie 2014 ajungea la 1.719 lei net.

În schimb, indemnizațiile membrilor Academiei Române sunt mult mai mari. Unul dintre membrii forului, Florin Gheorghe Filip, care este și director al Bibliotecii Academiei, declara că a încasat, în 2013, 40.992 de lei net ca indemnizație de membru al Academiei Române, ceea ce înseamnă un venit mediu net lunar de 3.416 lei. 

Așadar, prin ordonanță dată la nici o lună după ce a pierdut președinția în fața lui Klaus Iohannis, Ponta le-a dublat veniturile academicienilor lui Oprea.

ASSN, o academie-fantomă?

Academia de Științe ale Securității Naționale nu are un site propriu, astfel că nu este clar ce activități desfășoară membrii ei. Nu există nicăieri o listă a membrilor acestei academii, deși, conform legii, din 2015 aceștia primesc indemnizații cu titlu de rente viagere de la bugetul statului și sunt membri pe viață.

Unul dintre aceștia este ministrul Educației, Adrian Curaj. Acesta a recunoscut că a primit bani de la ASSN, însă nu a putut preciza despre ce sumă lunară a fost vorba. El a adăugat că, după ce a ajuns ministru, a donat banii primiți de la ASSN, refuzând însă vehement să prezinte vreun act în acest sens.

Contactat de EurActiv.ro pentru a-l întreba despre legătura sa cu ASSN, ministrul Adrian Curaj a declarat că a devenit membru al forului fondat de Oprea în 22 aprilie 2015, iar indemnizația a început să-i intre în cont o lună mai târziu.

„Înainte de a deveni ministru am păstrat banii, dar odată ajuns în acest post am întrerupt orice activitate la ASSN, așa că am ales să donez banii primiți”, a declarat Adrian Curaj, telefonic, pentru EurActiv.ro. 

Curaj a fost întrebat dacă-și dă demisia din poziția de membru al ASSN și în cadrul unei dezbateri la care a participat săptămâna trecută, la Grupul pentru Dialog Social. A răspuns atunci că va lua o decizie în acest sens.

Marți, ministrul Curaj a declarat agenției MEDIAFAX că a cerut să nu mai primească indemnizație de la Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), însă nu se va retrage din ASSN, explicând că a participat la întâlniri despre educație și cercetare organizate de această instituție.

"Am cerut să nu mai primesc indemnizația de la Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN). Ce am primit după ce am devenit ministru am donat și după aceea am solicitat să nu mai primesc. Valoarea cred că este de salariu mediu”, a spus pentru MEDIAFAX ministrul Educației.

Întrebat de ce nu se retrage din Academie, ministrul a răspuns că educația este prioritate națională din punct de vedere al securității și siguranței pe termen lung a României.

„Eu am intrat în Academie pentru că mi s-a părut că este extrem de important, este o instituție publică, este o instituție creată de statul român, este o instituție care răspunde de situații foarte clare și uitați-vă la Strategia Națională de Apărare și vedeți câte puncte sunt legate acolo de educație, de cercetare, de inovare. Părerea mea, și am spus-o, investiția în educație și modul în care suntem serioși cu ea, investiția în cercetare și inovare sunt subiecte de siguranță și securitate pe termen lung a României. România trebuie să joace internațional, iar eu trebuie să fiu întotdeauna prezent acolo unde am posibilitatea să promovez faptul că România trebuie să-și cunoască interesul și trebuie să-l promoveze făcând cele mai bune decizii”, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educației.

Nimeni nu știe cine ia banii din bugetul ASSN, care în 2016 e de opt milioane de euro 

Jurnaliștii EurActiv.ro au solicitat în repetate rânduri celor trei instituții în coordonarea cărora se află ASSN - MApN, MAI și SRI - să dea publicității o listă a membrilor acestei academii, precum și detalii despre activitatea lor și sumele pe care le primesc. Până în prezent, MApN și SRI au refuzat să răspundă, prima precizând că ASSN nu se află în subordinea sa iar cea de-a doua recomandându-ne să ne adresăm conducerii academiei. MAI a răspuns unei solicitări din partea Timpolis.ro că a transmis solicitarea tot către ASSN.

Remus Pricopie, președintele executiv al ASSN după ce fostul șef al SRI, George Maior, s-a autosuspendat pe durata mandatului de ambasador la Washington, este de negăsit.

La sediul academiei lui Oprea, care, conform MApN, ocupă un spațiu de puțin peste 270 de metri pătrați aflat în incinta Academiei Militare de pe Șoseaua Panduri, nu a putut fi găsit nimeni. Mai mult, militarii responsabili cu paza au declarat că „nu prea vine nimeni” acolo. Asta deși pe lângă membri ASSN are și un aparat propriu de zeci de salariați, remunerați tot de la buget.

Curaj: Lista membrilor va fi dată, „așa se așteaptă”

Întrebat cu ce se ocupă membrii acestei Academii, ministrul Curaj a spus în interviul pentru MEDIAFAX: "au fost întâlniri, au fost evenimente unde s-a discutat despre educație, cercetare, strategia în educație, modul în care am pregătit strategia de specializare inteligentă a României, care sunt direcțiile principale de intervenție, cum anume folosești fondurile structurale împreună cu fondurile naționale pentru a face ca România să crească în indexul de competitivitate, ca România să fie competitivă, ca România să fie prezentă internațional. Asta am făcut eu".

Curaj nu a vrut să spună cine mai sunt colegii lui în Academie, precizând că ASSN va da o listă, "cel puțin așa se așteaptă".

UPDATE: Un text privind aceeași ordonanță de urgență emisă de Cabinetul Ponta și efectele ei asupra academicienilor lui Oprea a fost publicat pe platforma de investigații Linx a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigații (CRJI), sub semnătura jurnalistului Cătălin Prisăcariu, cu câteva ore înainte de apariția articolului pe EurActiv.ro.