Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a declarat marți că a avut o discuție la telefon cu premierul demis, Florin Cîțu, pentru a stabili o întâlnire în vederea formării unui nou Guvern.

"Am avut o discuție telefonică ieri seară și astăzi și cu colegii de la UDMR, și cu cei de la PNL, dar și cu minoritățile. Cel mai probabil o primă întâlnire o vom organiza miercuri, pentru că am înțeles că PNL va avea diseară un Birou Politic pentru a discuta un eventual nou mandat. Miercuri după-amiază, probabil după ședința de Guvern, vom stabili o primă discuție", a declarat Dacian Cioloș într-o conferință de presă.

Legat de discuția la telefon cu Florin Cîțu, Cioloș a spus că au convenit să se întâlnească miercuri. Și Kelemen Hunor a fost în principiu de acord cu întâlnirea, la fel și liderul grupului minorităților, Varujan Pambuccian.

Pe fondul reticienței celor din PNL de a susține un Guvern condus de Dacian Cioloș, premierul desemnat a spus că se pot întâlni să discute și "la un bar în oraș, la ei la sediu, la noi la sediu, în Parlament", dacă asta poate să ajute la găsirea soluțiilor.

Propunerile lui Cioloș:

Premierul desemnat a declarat că ar trebui discutată reducerea TVA la energie de la 19% la 5% pentru a gestiona creșterea prețurilor la energie. De asemenea, USR propune subvenționarea unor CET-uri și credite fiscale pentru IMM-uri, precum și exceptarea de la plata certificatelor verzi.

Dacian Cioloș a a reamintit că USR dorește desființarea SIIJ, o condiție esențială pentru ridicarea MCV.

În privința PNRR, liderul USR a vorbit de eliminarea pensiilor speciale și reforma pensiilor.