Dacă New York Times publică un mesaj în română, cerând românilor mărturii despre cazuri de corupție, televiziunea elvețiană se întreabă dacă România va deveni republica bananieră a Europei.

”Noul guvern al României se confruntă cu intensificarea unei mișcări de protest împotriva unor măsuri considerate permisive față de corupție. The New York Times vrea să colecteze mărturii din partea românilor care au simțit efectele corupției. În ce fel corupția vă afectează viața? Ați fost victimă sau martor la fapte de corupție la servici sau în timpul liber, la medic, în educație sau în alte domenii? Este posibil să vă folosim mărturiile într-un articol viitor”: acesta este mesajul, publicat și în română și în engleză, de celebrul cotidian american.

 

Totodată, The New York Times publică un material amplu referitor la criticile primite de guvernul Grindeanu după adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea Codului penal.

Radio-televiziunea elvețiană SRF se întreabă dacă ”România va deveni republica bananieră a Europei”.

Pe site-ul SRF sunt prezentate, pe scurt, principalele modificări din ordonanța dată de guvern marți noaptea, precizându-se că în România corupția are ”un mare viitor”.

Înainte de alegeri, Liviu Dragnea, omul care conduce din umbră guvernul, declara, pentru SRF, că el ”vrea să vorbească despre viitorul României, nu despre prostii, precum corupția”. 

Die Zeit titrează că pedepsele pentru abuzul în serviciu au fost reduse, avertizând că lupta anticorupție va fi mai dificilă în viitor, în timp ce Merkur.de scrie că politicienii corupți vor scăpa nepedepsiți, iar de prevederi va profita și liderul PSD, Liviu Dragnea.

”Lovitură grea pentru statul de drept din România”, titrează Deutsche Welle. Publicația mai notează faptul că strada joacă rolul opoziției.

Și ziarul financiar Handelsblatt notează că, în pofida protestelor și a criticilor, Guvernul Grindeanu a mers mai departe cu planul său de dezincriminare a abuzului în serviciu pentru sume de până la 200.000 de lei.

”Insurecția corupților” titrează și Neue Zürcher Zeitung, cotidianul elvețian apreciind că, după progresul reprezentat de alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte, ”noul guvern postcomunist încearcă să întoarcă roata istoriei”.