Președintele CNATDCU, Viorel Barbu, și-a anunțat, marți, demisia, acesta declarând pentru News.ro că nu vrea să conducă o "instituție decorativă".Anunțul vine la o zi după ce Senatul a scos instituția din procesul de retragere a unui titlu de doctor.

"Mi-am dat demisia. Nu are rost să rămân în fruntea unei instituții decorative", a declarat Viorel Barbu, pentru News.ro.

El a precizat că a luat decizia de a demisiona din funcția de președinte al Consiliului Național pentru Atestarea Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) după votul din Senat privind plagiatul.

"Am comunicat membrilor consiliului și ministrului Educației încă de aseară decizia mea", a declarat, pentru Agerpres, Barbu.

"Consiliul a ajuns conform noii legi un organism decorativ. Practic, nu mai are nicio putere. Personal nu sunt dispus să pierd vremea", a explicat Viorel Barbu.

Viorel Barbu era la conducerea CNATDCU din 16 iunie, când a fost ales prin votul membrilor Consiliului. El a fost ales la conducerea CNATDCU după ce în 10 iunie ministrul Educației aprobase noua componență a acestui for.

Senatorii au respins, luni, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a OUG privind plagiatul, fiind menținute modificările Comisiei de învățământ.

Una dintre modificările introduse de parlamentare stabilește că acordarea și retragerea doctoratelor se va face de către universități, CNATDCU devenind doar o instanță de recurs.

În cererea de reexaminare din 19 mai, președintele Klaus Iohannis își arătase dezacordul față de transferarea responsabilității de la CNATDCU către universități.

Șeful statului a notat că modificarea introdusă de parlamentari privind mutarea de la Ministerul Educației la facultăți a deciziei cu privire la emiterea și retragerea titlului de doctor, precum și acordarea calității de conducător de doctorat este "greu de înțeles" în condițiile în care nu a fost realizată acreditarea școlilor doctorale în condițiile Legii nr. 1/2011.

Iohannis a explicat că, în acest fel, este afectat semnificativ controlul public asupra calității și transparenței procedurilor utilizate de instituțiile organizatoare de studii universitare de doctorat.  

El a mai observat că modificarea implică trecerea la criterii și proceduri stabilite individual, de fiecare universitate în parte, "în detrimentul unui set de condiții minimale, unitare, referitoare la procesul de susținere a tezei de doctorat, la procedura de abilitare și la procedura de analiză a eventualelor abateri de la normele de integritate". 

Și ministrul Educației, Mircea Dumitru, a criticat această modificare.

El a atras atenția că mulți au temerea că "ne vom întoarce în situația în care aceste suspiciuni de plagiat vor fi tergiversate". 

"Adică deciziile în cazurile acestea vor fi tergiversate. Și ar fi păcat pentru că începusem să construim o încredere în Ministerul Educației și CNADTCU în rândul societății civile și al universităților. O încredere de care avem mare nevoie pentru o credibilizare serioasă a doctoratelor și a universităților din România", a spus, luni seara, Mircea Dumitru.

Referitor la prevederea potrivit căreia, de acum, acuzațiile de plagiat vor fi decise de către universitățile care au acordat titlurile, ministrul Educației consideră că este spre binele universităților din România să existe "un mecanism obiectiv, un mecanism care nu aparține unei universități anume și care are capacitatea de a arbitra".

În schimb, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, este mulțumită de noua lege, prin care sunt înăsprite sancțiunile în cazul unor eventuale derapaje înregistrate în obținerea titlurilor de doctor.

"Acest proiect nu desființează CNATDCU, care rămâne instanță de recurs. (...) Universitatea este obligată să-și stabilească filtre suplimentare pentru a-și întări exigența", a spus Andronescu.