Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat marți pe liderul PNL, Ludovic Orban, pentru a ocupa funcția de premier. Orban urmează să își formeze Cabinetul și să ceară votul Parlamentului pentru a fi învestit.

"Am decis să desemnez următorul prim-ministru în persoana domnului Ludovic Orban, președintele PNL, președintele celui mai mare partid din opoziție, promotorul principal al moțiunii de cenzură. Așa este democratic, corect, așa se va întâmpla", a anunțat președintele Klaus Iohannis în cadrul unei declarații de presă.

Iohannis a mai spus că speră ca "toți actorii politici să înțeleagă că suntem în criză politică, și cu cât mai repede se ajunge la o soluție satisfăcătoare, cu atât mai bine".

Șeful statului a reiterat că noul Guvern trebuie instalat urgent, pentru a putea îndeplini câteva sarcini care sunt în așteptare.

"Organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea proiectului de buget pentru anul 2020, închiderea bugetului pe 2019, dar și multe alte lucruri aștept de la Guvernul Orban și sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de tranziție de succes", a mai explicat Klaus Iohannis.

"Acum puține zile a trecut moțiunea de cenzură și este foarte bine așa, fiindcă PSD-ul a avut trei guverne care au dăunat grav României. PSD a inhibat efectiv dezvoltarea României și ne-a ținut pe toți pe loc. (...) După consultările cu partidele politice parlamentare, am tras concluzia pe care am spus-o și după prima rundă de consultări: că se conturează în Guvern în jurul PNL", a mai spus Iohannis.

Cine este Ludovic Orban 

Ludovic Orban devine în anul 1992 membru al PNL și ajunge consilier local al Primăriei Sectorului 3 în perioada 1992-1996, dar și consilier local în Consiliul Sectorului 1 București, în perioada 1996-1997, demisionând din ultimul post în anul 1997.

În perioada iulie 2004 - aprilie 2007 este viceprimar general al Municipiului București, iar pe 5 5 aprilie 2007, Ludovic Orban a fost numit în funcția de ministru al Transporturilor în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, funcție pe care a îndeplinit-o până la încheierea mandatului - 22 decembrie 2008.

În urma congresului extraordinar al PNL din perioada 20-21 martie 2009 a fost ales prim-vicepreședinte al partidului, iar la Congresul din 17 iunie 2017 a fost ales președinte al PNL.

El a candidat în 2016 pentru Primăria Capitalei, dar a ieșit din competiție după ce DNA l-a acuzat  de folosirea influenței pentru obținerea de foloase necuvenite. ÎCCJ l-a achitat în primă instanță, în ianuarie 2017.

Iohannis: Luni, cel târziu marți, voi desemna un premier, nu de la PSD. Se conturează un guvern PNL

Mai mult pe EurActiv »