Aleksandar Vucic și Klaaus Iohannis aveam pe agendă problema minorității române din Serbia, sprijinul României pentru țara vecină pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar și alte subiecte.


UPDATE 2 Cei doi președinți nu au abordat și subiectul extrădării lui Sebastian Ghiță, dar au răspuns întrebărilor jurnaliștilor.

„Nu am discutat, dar pe urmă am aflat că vreți să întrebați așa ceva și l-am întrebat pe domnul președinte, care mi-a spus că nu știe, dar cu siguranță instanțele deliberează și vom avea un verdict în această chestiune. Mai mult nu a putut să-mi spună, mai mult nu știu nici eu, nici nu cred că este treaba președinților personal să se ocupe de cei care fug de justiția românească”, a spus președintele Iohannis.

Președintele Vucic a vorbit și el despre acest subiect.

„Eu nu am prea multe date în acest sens, dar organele judicare se ocupă de această chestiune. Când domnul președinte mi-a pus această întrebare, am transmis-o mai departe ministrului Justiției din Serbia, astfel că vom primi în cursul acestei zile răspuns la această întrebare a dvs”.

UPDATE 1 „Relațiile dintre România și Serbia sunt foarte bune și vor fi mai bune (...) Suntem optimiști în această privință (...) Serbia este principalul nostru partener din Balcanii de Vest”, a declarat președintele Iohannis, într-o conferință de presă comună cu Aleksandar Vucic.

„Kosovo este o temă complicată și cred că soluționarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcția europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest și aici vom rămâne într-o legătură strânsă (...) Noi suntem dispuși să ne implicăm în găsirea unor soluții bune pentru întreaga zonă”, a mai spus Iohannis.

***** Textul inițial

Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe omologul său sârb, Aleksandar Vucic, care efectuează o vizită oficială la București, informează Agerpres.

Vucic a fost întâmpinat de Iohannis pe platoul de ceremonii de la Palatul Cotroceni, unde, după prezentarea onorului de către Garda de Onoare, s-au intonat cele două imnuri de stat.

Cei doi președinți vor avea convorbiri tete-a-tete și oficiale, iar apoi vor susține o declarația de presă comună.

Potrivit Administrației Prezidențiale, în cadrul discuțiilor se vor aborda căile de aprofundare a cooperării bilaterale, atât la nivel politic, cât și economic și sectorial.

De asemenea, vor fi discutate modalitățile de sprijin din partea României în ceea ce privește procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva deținerii de către țara noastră a Președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019.

Cei doi președinți vor aborda și problematica minorităților naționale din cele două țări, aspecte de interes comun privind cooperarea în Balcanii de Vest și principalele evoluții în dosarul "Kosovo".

Vizita are loc ca urmare a contactelor bilaterale româno-sârbe intense din ultimii ani și confirmă caracterul foarte bun al relațiilor dintre București și Belgrad, conform Administrației Prezidențiale.

Președintele Iohannis a efectuat o vizită oficială în Republica Serbia în iulie 2015.

Pe agenda vizitei președintelui sârb mai sunt prevăzute întrevederi cu premierul Viorica Dăncilă și cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.