Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa, luni, în jurul orei 19:00, Parlamentului României, într-un discurs transmis prin videoconferință.

UPDATE

Birourile permanente reunite au decis luni ca președintele Zelenski să susțină un discurs de 10 minute în Parlamentul României, între 19:06 și 19:16. Liderii celor două Camere, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, vor avea și ei discursuri de câte trei minute fiecare. Programul va suferi modificări după ce se va anunța și ora la care premierul Nicolae Ciucă va lua, de asemenea, cuvântul în plen.

+++

"La ora 19:00. O să fie două discursuri, al președintelui Senatului și al președintelui Camerei Deputaților și domnul președinte Zelenski", a spus Cîțu, citat de Agerpres.

Întrebat dacă există o solicitare din partea Ambasadei Ucrainei, Cîțu a spus: "Obsesia asta cu birocrația nu o înțeleg. Astăzi la ora 19:00 vorbește președintele Zelenski în Parlamentul României. Cred că ar trebui să fim toți onorați de acest lucru. (...) Este o solicitare din partea mea în Birourile permanente reunite".

Președintele Camerei Deputaților, liderul social-democrat Marcel Ciolacu, a declarat anterior că este posibil ca luni președintele Ucrainei să susțină un discurs în Parlamentul României, dar așteaptă în acest sens o informare de la Ministerul Afacerilor Externe.

"Este posibil să avem acest discurs în cursul zilei de astăzi. (...) E un lucru foarte important și vorbim de un președinte al unui stat suveran atacat de Rusia în acest moment, unde este un genocid, și din acest moment eu nu mai am nicio reținere să spun că Putin este un criminal de război. Calea diplomatică, nu calea de Facebook și încercarea pe Facebook de a ne face imagine, calea diplomatică este cea normală. Eu, până la ora 12:30 când avem un Birou permanent reunit, aștept ori o solicitare din partea Ambasadei pentru acest discurs în Parlamentul României, ori o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe", a declarat Marcel Ciolacu, la sediul central al PSD.

El a precizat că "așa se lucrează într-un stat democratic", mai ales într-o situație atât de delicată.

Marcel Ciolacu a spus că el are o abordare diferită de cea a președintelui Senatului, Florin Cîțu, față de acest subiect.