La o lună după ce a cerut public analiza tezei sale de doctorat, premierul a dat în judecată Ministerul educației, aflat în subordinea sa, cerând suspendarea a trei sesizări prin care lucrarea sa a fost reclamată pentru plagiat la CNATDCU.

Premierul Nicolae Ciucă, general cu patru stele în rezervă, a deschis o bătălie în instanță pentru a bloca procedura de analizare a tezei sale de doctorat, despre care am scris la 18 ianuarie 2022, în exclusivitate pe PressOne, că este plagiată. 

Acesta a dat în judecată Ministerul Educației Naționale pentru a suspenda înregistrarea a trei sesizări distincte de plagiat care vizau teza sa de doctorat, deja admise, adresate Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). 

Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză premierului în primă instanță și a decis, la începutul lunii martie, suspendarea înregistrării sesizărilor de plagiat. Prin această decizie, emisă de un judecător, e ca și cum cele trei sesizări de plagiat nu ar mai exista. 

Formal, în acest moment, sesizările de plagiat înregistrate în perioada 20-25 ianuarie 2022 au fost suspendate de instanță, iar Parchetul General a curățat toate instituțiile statului în care existau documente referitoare la teza lui Nicolae Ciucă – astfel că verificarea tezei, din punct de vedere academic, nu mai este posibilă.

O reluare a procedurii de analiză a tezei de doctorat a premierului, care prezintă suspiciuni majore de plagiat, ar putea fi reluată, în cel mai bun caz, în câțiva ani, după ce ambele acțiuni în justiție – cea inițiată de premier pentru blocarea procedurilor CNATDCU și cea demarată de Parchetul General în baza unei plângeri penale – se vor fi încheiat, scrie jurnalista Emilia Șercan.