Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, ministru al Educației în Guvernul Ponta, consideră că votul exprimat la recenta moțiune de cenzură este "nul" întrucât "nu s-a respectat procedura".

"După părerea mea, democrația se deteriorează cu gesturi mici. Votul din Parlament pur și simplu este nul. În procesul verbal scrie "în urma votului secret". Deci nu numai că nu s-a respectat procedura, dar procesul verbal sau decizia finală a Parlamentului este un fals, iar eu, dacă aș fi fost în locul președintelui, pur și simplu nu aș fi declanșat procedurile de consultare cu partidele și nu aș fi nominalizat un nou prim-ministru până nu m-aș fi asigurat că de fapt votul din Parlament s-a desfășurat în condiții de legalitate", a declarat Pricopie, joi, pentru Agerpres.

Anterior, el a scris pe Facebook că, din perspectiva unui profesor într-o școală de guvernare, România are nevoie atât de politici publice fundamentate, construite "din respect pentru cetățeni și nu în interesul câtorva, cât și de consolidarea unei culturi democratice autentice, care se face prin combaterea comportamentelor radicale, extremiste, uneori chiar cu accente dictatoriale, și prin taxarea oricăror încălcări ale regulilor, de la cele stabilite de lege, la regulile elementare de bun simț".

"Sunt multe situații atipice pe care le-am văzut zilele acestea în politica românească, unele dintre ele semnalate și de observatorii internaționali. A se vedea, în acest sens: conceptul de 'moțiune de auto-cenzură', controlul absolut al votului în Parlamentul României care, potrivit legii, ar fi trebuit să fie secret, lipsa de reacție a partidelor de opoziție la gafele repetate ale majorității parlamentare, negocierea — pe muchie de cuțit — a unor proiecte de lege care au un potențial de explozie socială, nominalizarea — și probabil validarea — ca miniștri a unor persoane care nu au nimic în comun cu domeniul pe care ar trebui să îl gestioneze", a mai scris rectorul SNSPA.

Deși votul la moțiunea de cenzură este unul secret, potrivit regulamentului, parlamentarii social-democrați au votat la vedere.

Și Sorin Grindeanu a sesizat joi CCR pe motiv că votul pentru moțiunea de cenzură de săptămâna trecută nu a fost unul secret, iar mulți aleși au arătat bilele înainte de a le introduce în urne.

”Apreciez că modalitatea de exprimare a votului din 21 iunie 2017 cu privire la moțiunea de cenzură, desfășurată în condiții neregulamentare, a conturat un veritabil conflict juridic de natură constituțională între auoritățile publice datorită efectului direct al rezultatului votului asupra Guvernului”, se arată în sesizarea premierului interimar.