Pro România și ALDE, partide conduse de Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, au fuzionat joi.

UPDATE

"Astăzi este o zi extrem de importantă. (...) Este momentul să lăsăm la o parte orice fel de ezitări și să ne unim forțele pentru a opri actuala guvernare și pentru a construi o alternativă. Ne este foarte clar că ceea ce se întâmplă seamnănă cu anul 2009: alegeri, apoi o perioadă dezastruoasă. Cred că putem să contruim în jurul acestei echipe Pro România și cu sprijinul ALDE o forță capabilă să lupte împotriva măsurilor greșite ale Guvernului PNL și ale aliaților săi. Întreaga conducere a ALDE a fost de acord să unim forțele. Nu sunt uriașe, dar experiența ne permite să vorbim și să venim cu soluții și oameni.", a spus Victor Ponta într-o conferință de presă.

Ponta a spus că, "din păcate, PSD nu vrea să fie un partener" și să lupte cu Klaus Iohannis și cu Guvernul PNL, ci a ales să facă un "blat".

Potrivit lui Victor Ponta, noul partid se va numi "Pro România social-liberal".

La rândul său, Tăriceanu a explicat că ALDE și Pro România au decis să pornească la un drum comun pentru a crea "o forță politic mai puternică", motivul fiind că pe scena politică românească există o radicalizare între PNL și PSD. El a acuzat partidele mari că luptă pentru a elimina definitiv partidele mici.

Tăriceanu a mai spus că vrea ca noua formațiune să fie de centru, cu o doctrină social-liberală. 

De asemenea, acesta a criticat și el PSD pentru că a acceptat toate deciziile Guvernului instituite în starea de urgență care au "încălcat drepturi fundamentale" și nu a asigurat cvorumul la utima moțiune de cenzură.

+++

În urma fuziunii, candidații lui Tăriceanu pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie vor candida pe listele Pro România, potrivit unor surse politice.

Întrebat luni dacă este posibilă o fuziune între Pro România și ALDE, Victor Ponta a spus că i-a transmis lui Călin Popescu Tăriceanu că își pot uni forțele.

Citește și: Alianța Pro România-ALDE pentru alegerile prezidențiale, semnată departe de ochii presei

"Nu știu. Am discutat acest lucru și urmează să stabilim în perioada următoare, adică săptămâna aceasta. Eu i-am spus că, dacă putem să unim niște forțe destul de mici, că până la urmă Pro România a luat 7 și ceva, ALDE a luat 4 și ceva, și dacă ne batem pentru același lucru, are sens. Dacă va fi problema să fim împreună, va fi o fuziune”, a explicat Ponta.

De asemenea, pe 28 august 2019, cei doi au semnat, departe de ochii presei, alianța constituită pe perioada alegerilor prezidențiale, iar Victor Ponta vorbea încă de atunci că se plănuiește pe viitor o eventuală fuziune.

Potrivit Biroului de presă al ALDE, conducerea partidului se va reuni joi, de la ora 14.00, în ședințele Biroului Politic Executiv, Biroului Politic Central și Delegației Permanente.

Ședințele vor avea loc în format de videoconferință, iar la ora 17.00,Tăriceanu va susține o conferință de presă împreună cu Ponta, la sediul Pro România din București.