Premierul desemnat Dacian Cioloș este un politician cu un trecut aparent curat, el reușind să se țină departe de scandalurile politicii dâmbovițene și cotidienele suspiciuni de corupție, în pofida unei cariere la nivel înalt.

În prezent, Dacian Cioloș este consilier al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe problematica securității alimentare internaționale. 

Anterior, a fost comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală în perioada 2010-2014 în Comisia Barroso II. Este născut la Zalău iar soția sa este de naționalitate franceză. 

Cioloș a absolvit Facultatea de Horticultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Nacpoca în 1994, cu diplomă de inginer horticultor. 

Studiile de master și doctorat le-a realizat în Franța, la École Nationale Supérieure Agronomique de Rennes (master) și University of Montpellier (doctorat). 

Dacian Cioloș a fost ministru al agriculturii în perioada 2007-2008, în Guvernul Tăriceanu. 

În viața politică de la București, Cioloș a jucat un rol important în momentul în care a decis ca Ministerul Agriculturii pe care-l conducea să se constituie parte civilă în „dosarul ICA”, în care fostul lider conservator Dan Voiculescu a ajuns, în final, să fie condamnat la zece ani de închisoare. Pentru această decizie a fost aplaudat dar și contestat, fiind chiar reclamat penal de un fost șef al Agenției Domeniilor Statului. Cioloș a rămas doar martor în proces, însă cel care l-a reclamat, Jean Cătălin Sandu, a fost condamnat în acest dosar la șase ani de închisoare, alături de liderul PC, Dan Voiculescu, principalul vinovat, condamnat la zece ani de închisoare.

Prejudiciul din dosar, peste 60 de milioane de euro, unul record pentru România, încă nu a fost recuperat decât într-o foarte mică măsură.

Ca membru al Comisiei Europene, între 2010 și 2014, gestionând portofoliul de agricultură și dezvoltare rurală, a avut ca misiune principală reforma Politicii Agricole Comune, cu rezultate apreciate la nivel internațional. Majoritatea elementelor reformei a început să se aplice la 1 ianuarie 2014, cu excepția noii structuri a plăților directe.

Numele lui Cioloș a fost vehiculat în contextul nominalizării României pentru actuala poziție de comisar european. Premierul desemnat de acum a fost acuzat la acel moment că a lăsat impresia unei lipse de caracter atunci când, la o presupusă discuție avută cu actualul preșdinte al Comisiei, popularul Junker, ar fi lăsat să se înțeleagă faptul că poate obține ușor și sprijinul socialiștilor. A revenit ulterior cu o precizare, cerându-și scuze pentru aparențe și spunând, practic, că a vrut să sublinieze în acea discuție faptul că este neafiliat politic.

Cioloș a mai fost acuzat voalat și de o posibilă susținere a cultivatorilor de organisme modificate genetic. Deși nu  făcut nimic concret care să poată confirma vreun astfel de sprijin, iar acuzatorii săi nu au fost suficient de credibili, Cioloș a simțit nrvoia să-și nuanțeze poziția, precizând că nu este de acord cu aceste produse.