Birourile permanente reunite au decis marți să trimită Comisiei de statut proiectele de lege inițiate de PNL, USR și PSD pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

"Birourile permanente reunite au decis să trimită către Comisia de statut cele trei proiecte de lege pentru desființarea pensiilor speciale. Unul inițiat de PNL, unul de USR PLUS și unul inițiat de PSD", a anunțat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Plenul reunit al celor două Camere urmează ca mâine să aprobe componența Comisiei de statut, urmând ca imediat după Comisia să și lucreze asupra raportului pe legile privind eliminarea pensiilor speciale.

Potrivit lui Orban, dacă este posibil ca raportul să fie gata miercuri, votul asupra eliminării pensiilor speciale ar putea fi dat chiar în aceeași zi sau cel târziu săptămâna viitoare.

În ultimii ani, PNL, USR și PSD au depus mai multe proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale.

Întrebat de ce s-a decis introducerea mai multor proiecte cu același obiectiv, Orban a spus că importantă este decizia și nu contează care proiect va fi adoptat.

+++

Potrivit legislației, pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puțin un mandat întreg de parlamentar, dar acestea se acordă doar prin depunerea unei cereri la Secretariatul General al Camerei Deputaților sau Senatului. 

Pensiile speciale ale parlamentarilor sunt între 2.000 și 13.000 de lei în funcție de numărul de mandate. Aproape 800 de foști parlamentari primesc pensie specială, valoarea lor fiind de aprope un milion de euro.