În calitate de for decizional, Camera Deputaților a respins marți, în unanimitate, proiectele inițiate în fosta legislatură de Coaliția PSD-ALDE ce vizau modificarea celor două Coduri penale.

Primul proiect, care viza modificarea Codului de procedură penală și a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, a fost adoptat de deputați în 2018, dar a fost atacat la CCR.

După ce judecătorii constituționali au admis sesizările, proiectul a revenit pe masa parlamentarilor. 

Același lucru s-a întâmplat și cu proiectul care viza modificarea Codului penal și a Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

+++

Pe 1 februarie, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că noua majoritate PNL-USR PLUS-UDMR va respinge toate proiectele depuse de PSD în legislatura trecută.

”Am stabilit să realizăm o asanare a proiectelor legislative și să respingem toate proiectele care au fost depuse în legislatura trecută de principalul partid de opoziție și care afectează punerea în posibilitatea de punere în practică a programului de guvernare. Este vorba de sute de proiecte legislative. Am cerut de la actualul Guvern puncte de vedere pe aceste proiecte, iar ele vor intra în procedură de respingere, astfel încât să putem să oprim proiectele care fac rău României”, a declarat Orban.

Tot pe 1 februarie, plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins cele două propuneri legislative de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală.