Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege care prevede interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, iar acesta urmează să ajungă pe masa Parlamentului. Aleșii sunt exceptați de la această regulă.

Cu toate că proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ, premierul Florin Cîțu a spus că avizul este opțional și consideră că în Parlament proiectul poate fi îmbunătățit, deși el crede că această formă este "corectă".

Proiectul prevede continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare în sistemul public de pensii în sensul acordării posibilității reîncadrării acestora până la vârsta de 70 de ani în instituții publice, dar cu condiția suspendării plății pensiei pe această perioadă.

"Prin prezentul proiect de act normativ se propune ca persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari ai sistemului pensiilor militare de stat să poată exercita opțiunea pentru reîncadrarea în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu condiția suspendării plății pensiei. Reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Având în vedere constrângerile bugetare și reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privința cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislației aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul și o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate exercita opțiunea între pensie și veniturile salariale aferente raportului de muncă. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activității este însoțită de suspendarea plății pensiei", se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ, potrivit Agerpres.

Totuși, interzicerea cumulului pensiei cu salariul nu se aplică persoanelor alese sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție, adică senatori, deputați, primari judecători etc. Premierul consideră că proiectul vine cu o reformă, dar nu se poate interveni peste mandatele definite de Constituție.

Fiind vorba de o categorie largă de angajați, premierul a insistat totuși că "nu sunt toți bugetari și nu sunt toate mandatele definite de Constituție".

Întrebat unde scrie în Constituție că aceste categorii trebuie să aibă și pensie, și salariu, Florin Cîțu a răspuns că juriștii au spus că nu se poate interveni pe mandat.

"Dacă în Parlament poate să treacă un amendament peste această prevede a Constituției, vom vedea. Varianta adoptată este cu toate avizele și toți au fost de acord că aceasta este forma legală și constituțională", a declarat Florin Cîțu.

Întrebat de ce oamenii care lucrează pe drepturi de autor, dar sunt pensionari nu pot să cumuleze cele două venituri, Cîțu a explicat: "Ne vom uita ca această categorie să nu fie abuzată în viitor".

Întrebată de ce aleșii pot cumula cele două venituri, ministrul muncii, Raluca Turcan, a răspuns cu o întrebare retorică: "Își dorește cineva ca Guvernul sau Parlamentul să mimeze reforme?"

Ea a mai explicat că dreptul de a fi ales e garantat de Constituție și există jurisprudență în privința posibilității cumulării veniturilor pentru persoanele alese.