Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat pe articole un proiect de lege inițiat de PSD prin care cadrele didactice, personalul auxiliar și personalului nedidactic primesc un stimulent de risc cuprins între 1.500 și 2.000 de lei.

Votul final pe lege se dă miercuri, urmând ca ulterior să ajungă la președinte pentru promulgare. 

Concret, proiectul de lege prevede acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum și personalul didactic auxiliar și personalului nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, din învățământul particular acreditat și din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă și a stării de urgență, pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2. 

Personalul didactic ar urma să primească 2.000 de lei lunar, iar personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic 1.500 de lei lunar.

De asemenea, cheltuielile ar urma să fie suportate de stat, potrivit legii, în baza costului standard per elev/preșcolar/antepreșcolar.

Legea a fost depusă la Parlament la începutul lunii septembrie, iar președintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea atunci că vrea ca profesorii și personalul școlar auxiliar să primească bonusuri, motivând că și ei sunt, odată cu începerea școlii, în "linia întâi".

"PSD nu acceptă ca Guvernul PNL să își bată joc de profesori și pensionari! De asta propunem acordarea unui bonus salarial pentru profesori și personalul școlar auxiliar, pentru că și ei sunt acum în linia întâi odată cu deschiderea școlilor, dar și respectarea legii în privința creșterii pensiilor. Orban are majoritate în Parlament împreună cu aliații săi USR, PMP, UDMR și minorități. Să își asume respingerea acestor propuneri și să nu mai caute vinovați pentru că nu mai au nicio scuză. Sau aveți majoritate numai când vreți să rămâneți pe funcții?!", a scris, atunci, Marcel Ciolacu pe pagina lui de Facebook.